Delad bild. Ett barn som simmar på bilden till vänster, Martin Gruvelgård, enhetschef på Storsjöbadet till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sommarsimskola är en möjlighet att få träna simning intensivt. I år har det varit svårt att anordna sommarsimskola på flera håll i länet. Foto: arkivbild, Alma A Feldtman/SVT

Få sommarsimskolor i Jämtlands län i år – råder simlärarbrist

Uppdaterad
Publicerad

Sommarsimskolor är ovanligt i Jämtlands län i år. I Östersund blev det inte av för att man inte lyckats få ihop nog med simlärare. Svenstavik gick mot trenden och anordnade sommarsimskola.

Förra året slog Östersunds kommun på stort och anordnade gratis sommarsimskola för barn. I år anordnas ingen simskola över sommaren alls. Det är för att det inte finns tillräckligt med simlärare och ännu färre simlärarinstruktörer som kan utbilda nya.

Till nästa år hoppas Martin Gruvelgård, enhetschef på Storsjöbadet, att sommarsimskolan ska vara tillbaka. Då ska simlärarinstruktören vara tillbaka från tjänstledighet vilket gör det enklare att kunna fylla behovet med simlärare.

– Självklart satsar vi på att komma igång med sommarsimskolan, säger Martin Gruvelgård.

Svenstavik anordnade gratis simskola

I Svenstavik anordnade SLS (Svenska Livräddningssällskapet) kostnadsfri sommarsimskola. 30 barn och 16 vuxna deltog i sim- och vattensäkerhetsskolan som var ett samarbete med MSB.

Simlärarna Jelena Nääs och Anette Nääs har haft simskola över sommaren i flera år, men märker också av att det är få simlärare i länet.

– Det är svårt att få ihop. I Bergs kommun har vi inte många simlärare och många som är det har inte tid, eller har andra jobb och då blir det på semestern det ska ligga. Det behövs absolut fler simlärare, säger Jelena Nääs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.