Blåhammarens fjällstation. Foto: SVT

Fjällstationerna: Våra Ecoliutsläpp är låga

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen av tarmbakterien Ecoli är låga från fjällstationerna Sylarna och Blåhammaren i västra jämtlandsfjällen, fastslår Svenska turistföreningen STF. Men samtidigt medger STF att Ecoliutsläppen kan vara högre än deras egna mätningar visar, och att man därmed bidrar till de förhöjda halterna i fjällvattendraget Enan.

De båda fjällstationerna Sylarna och Blåhammaren ligger nära Enan, det fjällvattendrag i västra jämtlandsfjällen där det uppmätts höga halter av tarmbakterien Ecoli, som indikerar färsk avföring i vattnet.

Ecolihalterna är förhöjda på hösten samtidigt som sommarsäsongen i fjällen är på väg att avslutas. Mätningarna har gjorts i Enkroken, långt uppströms Enan. Längre uppströms mätpunkten finns inte några större verksamheter än fjällstationerna.

SVT granskar fjällvattnet

Misstankarna ”oroväckande”

– Vi tycker att det är oroväckande att man kan misstänka oss som boven i dramat, som släpper ut de här Ecolibakterier. Det känns ju inte roligt alls, men jag kan försäkra att vi gör allt vi kan för att vårt avloppsvatten ska vara så rent som möjligt och inte kontaminera omgivningen, säger driftstekniker vid STF Mats Isfjäll, som är ansvarig för driften av samtliga av STF:s avloppsanläggningar i fjällen.

Se hela inslaget här.

– Vi tar alla sådana här avvikelser på största allvar, fastslår STF:s fjällchef Niklas Winbom.

Klart är att STF:s båda fjällstationer, Sylarna och Blåhammaren, inte klarar utsläppskraven under högsäsong idag när det gäller exempelvis fosfor.

När det gäller Ecolin vet ingen med säkerhet varifrån utsläppen kommer. Men docent i miljövetenskap Anders Jonsson vid Mittuniversitetet fastslår att det inte kan uteslutas att det är fjällstationerna som är källan.

– Det enda jag kan säga som en kommentar till det är väl att vi tar egna recipientprover (vattenprover i närbelägna vattendrag) och de visar på låga Ecoliutsläpp från våra anläggningar i Jämtland, säger STF:s driftstekniker Mats Isfjäll.

”Kan inte heller utesluta att de kommer från fjällstationerna”

Men en miljöforskare menar att det inte går att utesluta att de förhöjda Ecolihalterna i Enan kommer från fjällstationerna?

– Nej jag kan inte heller utesluta att det kommer från fjällstationerna eftersom de prover vi tar är momentanprover, just där och då, och att det kan komma Ecolibakterier under andra tider det kan inte jag utesluta, säger driftstekniker Mats Isfjäll.

Så det går inte att utesluta utsläpp från fjällstationerna. Men hur stora de utsläppen isåfall är kan ingen säga utan vidare provtagning. Och så länge källan till Ecoliutsläppen i Enan inte fastslagits, så länge kvarstår också frågan om det finns liknande problem i resten av fjällkedjan – och hur stora de problemen isåfall är.

Avloppen på STF:s fjällstationer och deras Ecolimätningar

Det är inte bara övernattande gäster som använder sig av toaletterna på fjällstationerna, utan utnyttjas även av tillfälligt besökare som tältare, cyklister och löpare.

I takt med det ökade besökstrycket har STF varit tvungen att bygga ut sina avloppsanläggningar. I Sylarna har en ny avloppsanläggning installerats med ett biologisk reningssteg och i Blåhammaren har den befintliga anläggningen förbättrats.

Investeringar har gjorts iäven i andra avloppsanläggningar också, från Abisko i norr till Helags i söder. Men fortfarande kvarstår problem. Under högsäsong klarar exempelvis varken Sylarna eller Blåhammaren utsläppskraven för fosfor och organiskt material (BOD7).

Utöver att fjällstationerna genomför egenkontroll genom att ta prover på avloppsvattnet och de ämnen som där släpps ut, tas också mikrobiologiska prover på halterna av tarmbakterien Ecoli. De senare i form av så kallade recipientprover, det vill säga vattenprover som tas i närbelägna vattendrag. Sylarna tas dessa exempelvis uppströms och nedströms anläggningen.

Docent vid Mittuniversitetet Anders Jonssons forskning visar att Ecolibakterien kan överleva länge i kallt vatten och att när det rör så höga halter som de i Enan är beror utsläppen på mänsklig aktivitet och inte djur. Det är mot den bakgrunden han konstaterar det inte går att utesluta att Ecoliutsläppen kommer från fjällstationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar fjällvattnet

Mer i ämnet