Det handlar om höga halter av tarmbakterien Ecoli, en indikation på färsk avföring i vattnet. Ecolihalterna har uppmätts i Enan, ett källflöde till Indalsälven. Vattenproverna har tagits sex gånger om året ovanför bron i Enkroken, någon mil öster om Storlien. Varje höst har Ecolihalterna varit förhöjda under en lång rad år. Variationerna har varit stora, men en extrem topp på 300 Ecoli kolonier per 100 milliliter vatten år 2014.
Kommunen har inte utrett orsaken
Ingen vet idag varifrån Ecoliutsläppen kommer. Åre kommun har länge känt till föroreningarna men utan att utreda orsaken. Kommunen har valt att inte göra några egna mätningar uppströms mätpunkten i Enan.
På frågan varför så inte har skett svarar kommunens miljöchef Jasna Lindberg att för det första är det inte kommunens uppdrag att garantera dricksvattenkvalitet i annat än kommunala dricksvatten. För det andra finns Ecoli överallt och i det här fallet är det troligen djur det rör sig om, exempelvis renar.
Nio mil i kallt vatten
Det resonemanget anses inte rimligt från vetenskapligt håll. Docent i miljövetenskap Anders Jonsson vid Mittuniversitet har studerat vattendrag med liknande förhållanden. Kortfattat visar den forskningen att när det rör sig om så höga halter som de som uppmätts i Enan, är källan mänsklig aktivetet. Utsläpp från människor alltså, inte djur. Dessutom visar forskningen att Ecolibakterier kan överleva och transporteras hela nio mil i kallt vatten.
Fjällstationerna – källan?
Vanliga utsläppskällor för Ecoli kan vara jordbruk och avloppsanläggningar, men några jordbruk finns inte uppströms mätstället i Enan. De enda större verksamheterna med avlopp är fjällstationerna.
Kan Ecoliutsläppen komma från fjällstationerna?
– Det kan de göra. Jag vill inte peka ut någon, men man kan heller inte utesluta att utsläppen kommer därifrån, säger docent Anders Jonsson.
Miljöchef Jasna Lindberg tror inte på denna förklaring.
– Med den information jag har idag skulle jag vilja påstå att det inte är troligt att det kommer därifrån.
Experten: kartläggning behövs
Vad tänker ni göra åt det här, en forskare säger att man inte kan utesluta att det kommer från fjällstationerna, och idag vet ni inte vad orsaken är?
– Vi kommer att fortsätta med det vi gör idag, göra inspektioner på fjällstationerna och fortsätta ta del av verksamhetsutövarnas (fjällstationernas) recipientprover (vattenprover i närbelägna vattendrag), säger Jasna Lindberg.
På frågan vilka åtgärder som skulle behövas föreslår Anders Jonsson en kartläggning för att fastslå källan, med andra ord att genomföra mätningar av Ecolihalterna längre uppströms i Enan.
– Det skulle vara en enkel åtgärd, som ett första steg, säger han.
Några planer på sådana mätningar har inte Åre kommun.