En björn som fälldes i början av licensjakten i Jämtland besiktigas. Foto: Fredrik Eliasson, SVT

För många björnar fälldes i länet: ”Det gick fort i Jämtland”

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 oktober avlystes björnjakten i Jämtlands län. Då hade 124 björnar fällts – tre fler än vad som var tilldelat enligt länsstyrelsens bestämmelser. Anledningen är att jakten gick snabbare än vad registreringen av fällda björnar gjorde.

Länsstyrelsen i Jämtland beslutade att totalt 121 björnar fick fällas under licensjakten år 2024. Men när björnjakten avlystes visade det sig att 124 stycken fällts.

1 oktober slogs samtliga jaktområden ihop och då fick de sista nio kvarvarande björnarna fällas över hela länet oberoende av tidigare områdesindelning. Och då gick det fort.

Varit ett högt tempo i skogen

Inom loppet av en och en halv timme fälldes tolv björnar i länet, alltså tre fler än vad som fick fällas.

– Licensjakten har varit av högt tempo, och de tre överskjutna björnarna fälldes nästintill direkt i anslutning med att licensjakten avlystes, säger Martin Bergwall, vilthandläggare Länsstyrelsen Jämtland.

Upplever ändå att jägare gjort rätt

Länsstyrelsen upplever att jägarna gjort rätt och riktigt vad gäller björnjaktens bestämmelser, och att överskjutningen är ett olyckligt resultat av det höga tempot och att de fällda björnarna inte hann registreras i tid.

– Överskjutningen är inte något önskvärt, men det har varit många jägare i skogen under björnjakten och de sista björnarna fälldes inpå varandra, säger Martin Bergwall.

Är beredd på att överbeskjutning kan ske

Inför licensjakten är Länsstyrelsen beredd på att överbeskjutningar kan bli ett faktum, men menar att den aktuella överskjutningen inte kommer påverka björnstammens framtid.

– Jag kan inte säga att vi sätter ut någon marginal på att djur överbeskjuts under jakt, det är inget som ska ske. Men vi på Länsstyrelsen är förberedda på att överskjutningarna kan inträffa, säger Martin Bergwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.