En orange tomat hänger på en lång kvist med gröna blad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I framtiden kommer vi att behöva vänja oss vid mer proteinkällor från växtriket. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Forskare utbildar om framtidens mat – insekter vanligt förslag

Publicerad

Dagens livsmedelssystem är bland de största utsläpparna av växthusgaser. Samtidigt behöver livsmedelsproduktionen över hela världen öka i takt med befolkningen. Men Henrik Haller som forskar på ämnet vid Mittuniversitetet i Östersund är ändå optimistisk.

Mindre kött, och främst nötkött, är vad Henrik Haller, lektor i miljövetenskap, ser som den främsta lösningen för att få ner klimatpåverkan från livsmedelssystemet. Men utöver vad vi stoppar i oss behöver man också tänka på fler aspekter över hur vi får maten på bordet.

– Hur vi tar oss till och från mataffären är också en stor bidragande orsak till utsläppen inom livsmedelssystemet, säger Henrik Haller.

Det finns lösningar

Men då behövs också alternativa lösningar för att få ihop framtidens tallriksmodell. Som att vänja oss vid andra källor än kött till protein.

– Insekter kommer alltid upp som ett förslag på sånt vi kan äta mer av i framtiden, säger Henrik Haller och fortsätter.

– Vi har allt som krävs för att skapa mat även åt en befolkning på tio miljarder, men inte med nuvarande metoder. Det krävs en radikal omställning av sätter vi producerar mat på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.