Åsa Berggren är professor i ekologi och forskar om insekter som mat. Enligt henne är insekter en mer hållbar källa till protein än exempelvis kött, i och med att insekter äter sådant som vi människor inte äter.
– Alla djur vi föder upp föder vi också upp maten för. Vi producerar jättemycket foder på marker vi annars hade kunnat odla mat till oss själva, säger Åsa Berggren.
Hälsosamt att äta insekter
Förutom att vara ett hållbart livsmedel är insekter även näringsrika.
– De flesta insekter är hälsosam mat, det finns en hel del mineraler och vitaminer i många utav dem, säger Åsa Berggren.
Dessutom är fetter från insekter snarlika de fetter som finns i fisk.
Framtidens mat
På vissa platser i världen äts insekter redan i stor omfattning, men här i Sverige är det fortfarande ovanligt. Men Åsa Berggren berättar att det börjar bli allt mer populärt i Europa.
– Jag tror inte att insekter kommer att ersätta alla proteiner i framtiden, men det kommer kanske vara en del av en mångfaldig kost.
Kan det vara farligt att äta insekter? Och vilken art är godast? Hör svaren i videon.