Reporter Linnea Vennström står bredvid ett butiksbiträde och smakar på fröknäcke med syrsor i på en butik i Umeå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lite svårt att svälja” – se när SVT:s reporter Linnea Vennström testar insektsbrödet, och hör butiksbiträdet Elis Tedebring berätta om brödet. Foto: Julia Pohjanen/SVT

Här testar SVT:s reporter insektsbrödet i Umeå: ”Kryper i munnen”

Publicerad

En butik i Umeå är först ut i Sverige med att sälja knäckebröd gjort av syrsor.

– Jag tror att det här kommer finnas som ett alternativ, säger Elis Tedebring, butiksbiträde, om insekternas framtid som livsmedel.

Frön, rapsolja, salt – och syrsor. Det är några av ingredienserna i det nya insektsbrödet. Syrsorna har först malts till ett pulver som sedan använts i bakningen.

Syftet är att de inbakade syrsorna ska fungera som ett hälsosamt och hållbart protein.

I Sverige har har det varit tillåtet att sälja mat med insekter sedan några år – men det är fortfarande ovanligt.

Hur smakar det? Och varför behövs det? Hör svaret i videon.

Insekter i mat

Insekter får inte finnas i mat utan att det står på förpackningen.

Det är endast sex insektsarter som får finnas i livsmedel:

  • Mjölmask
  • Buffalolarv
  • Hussyrsa
  • Europeisk vandringsgräshoppa
  • Drönarpuppa från honungsbi
  • Svart soldatfluga

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.