Wictor Fjellström är verksamhetschef vid RF-SISU Jämtland Härjedalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allmänna arvsfonden har haft stor betydelse för idrottsrörelsen i länet. I klippet berättar Wictor Fjellström mer om detta. Foto: April Caarph/SVT

Förslag om avveckling av arvsfond oroar RF Jämtland Härjedalen: ”Betyder mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisionen har publicerat en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. Det kan komma att påverka idrottsrörelsen i länet negativt eftersom den är i behov av ekonomiska medel.

– Anledningen till att pengarna är så pass viktiga är för att vi själva inte kan bistå med de behov som föreningar har, säger Wictor Fjellström, verksamhetschef vid RF-Sisu Jämtland Härjedalen.

Viktigt stöd för idrotten

Regionalt har Riksidrottsförbundet och Sisu begränsade möjligheter att finansiellt bidra till större satsningar, framförallt på anläggningar. Med anledning av detta är man alltså mer eller mindre beroende av externa stiftelser och fonder.

– Det skulle ha väldigt oroande konsekvenser om Allmänna arvsfonden skulle försvinna, säger Wictor Fjellström.

Riksrevisionen: organiserad brottslighet förekommit

Skälet till att Riksrevisionen nu föreslår att Allmänna arvsfonden ska avvecklas är bland annat att kontrollen av de organisationer som ansöker om bidrag är otillräcklig.

Riksrevisionens granskning visar bland annat att risken är stor att pengar hamnar i händerna på kriminella aktörer. Slagningar som Säpo och Polismyndigheten gjort på uppdrag av Riksrevisionen visar att organiserad brottslighet har förekommit.

Föreslår nytt robust system

Riksrevisionen har även sett tydliga indikationer på felaktigheter med anställningar och löner. De skriver även att personer och organisationer bakom projekten är kraftigt överrepresenterade i Finanspolisens register över misstänkt penningtvätt.

Riksrevisionen föreslår därför att fonden ersätts med ett nytt system som är mer robust mot missbruk och oegentligheter.

Allmänna arvsfonden välkomnar granskningen

Allmänna arvsfonden skriver på sin hemsida att de välkomnar granskningen och att det självklart inte är acceptabelt att medel går till projekt med kriminella kopplingar.

Fonden pekar på att det kan åtgärdas genom ny lagstiftning som gör det möjligt att ytterligare stärka kontrollen.

Innan den nya lagstiftningen är på plats utreder de, i samverkan med andra bidragsgivande myndigheter, om de kan öka kontrollen i enlighet med gällande lagstiftning.

Riksrevisionens rekommendationer

Regeringen rekommenderas att påbörja en avveckling av Allmänna arvsfonden samt ta fram en ny ordning för att hantera arven efter avlidna utan arvingar eller testamente.

Detta bedöms kunna ta lång tid. Regeringen bör därför även göra följande:

Intensifiera arbetet för att myndigheter i sin bidragsgivning inte gynnar ekonomisk, organiserad och demokratihotande brottslighet. Det behövs bland annat lagstiftning som reglerar gemensamma demokrativillkor och större möjligheter till informationsutbyte.

Se till att det skapas ett företrädarregister för ideella föreningar som får bidrag, där föreningens styrelseledamöter, firmatecknare och revisorer registreras.

Se till att det skapas en central databas som omfattar alla tillgängliga statsbidrag till civilsamhället och de organisationer som fått stöd.

Källa: Riksrevisionen

Allmänna arvsfonden

1928 beslutade riksdagen att ta bort kusiner från arvsordningen. Det ökande antalet arv som därmed skulle sakna arvingar skulle avsättas till en särskild fond, Allmänna arvsfonden.

Idag ska fonden främja verksamhet av ideell karaktär till förmån för målgrupperna barn, ungdomar, äldre personer och personer med funktionsnedsättning.

Varje år får cirka 400 föreningar över hela landet ekonomiskt stöd till lokaler och utvecklingsprojekt från Allmänna arvsfonden.

Under 2022 hade Allmänna arvsfonden intäkter på 1 160 miljoner kronor och 780 miljoner kronor betalades ut i bidrag. Fondens marknadsvärde var då 12,3 miljarder kronor.

Två myndigheter ansvarar för Allmänna arvsfondens bidragsgivning. Kammarkollegiet sköter bland annat ansökningsprocessen och förbereder beslutsunderlag. Arvsfondsdelegationen – vars ledamöter utses av regeringen – beslutar om fördelningen av stöd.

Källa: Riksrevisionen och Allmänna arvsfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.