Förslaget kommer från Samverkansrådet för det norra förvaltningsområdet, det vill säga de fyra nordligaste länen: Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Förslaget läggs inför nästa års beslut om nya miniminivåer för rovdjur, en översyn som görs vart femte år.
Inför beslutet har Naturvårdsverket kommit med en vägledning som slår fast att det i norra förvaltningsområdet inte är lämpligt med en miniminivå för varg. Detta för minska skadorna för renskötseln.
Vill flytta skydd till sydligare vargrevir
I de fyra nordligaste länen finns idag bara ett vargrevir med starkare skydd: Det i Prästskogen i Härjedalen, med en vargfamiljegrupp som statistiskt sett motsvarar tio vargar.
Det som föreslås är att det enkelt uttryckt inte längre ska finnas några vargar med ”skyddsstatus”, alltså ett särskilt starkt skydd, i norr. Istället föreslås skyddet flyttas till ett revir söderut.
Enklare med skyddsjakt
Det skulle innebära att det blir lättare att få igenom skyddsjakt, något flera samebyar begärt vid olika tillfällen på vargarna i Prästskogen-reviret. Skyddsjakt har vid ett par tillfällen beviljats av länsstyrelsen men sedan stoppats av förvaltningsrätten.
År 2019 fattades det nu gällande beslutet om miniminivåer för vargstammen. Då slogs fast att det ska finnas minst 300 vargar i landet, varav en föryngring (motsvarande statistiskt sett tio vargar) skulle finnas i Prästskogen-reviret.
Länsstyrelsen är dock tydlig med att vargen är en fortsatt fredad art och vid eventuell skyddsjakt görs alltid en bedömning av effekten på gynnsam bevarandestatus på nationell, regional och lokal nivå.
– Vargar får fortsatt förekomma i länet, men kan bli föremål för skyddsjakt om det finns risk för allvarlig skada, säger viltchef Olov Hallquist.
Parallellt med den översyn av rovdjursförvaltningen som sker vart femte år har regeringen å sin sida uttryckt att man vill se en kraftigt minskad vargstam.
Hur många vargar ska få finnas i Sverige?
Regeringen har tillsatt en utredning som ska utreda hur dagens miniminivå på minst 300 vargindivider kan minska till en nivå på mellan 170-270. Det är i det lägre intervallet som regeringen vill sätta nivån.
Nästa år fattas det nationella beslutet om nya miniminivåer för vargstammen.
Senast vargarna räknades förra vintern fanns cirka 460 individer.
Syftet med de så kallade förvaltningsmålen för rovdjur är att det ska finnas djur i så stort antal att de långsiktigt finns kvar i den svenska faunan – samtidigt som de ska kunna sprida sig till sina naturliga utbredningsområden. Gynnsam bevarandestatus.
Det ska uppnås i en sådan takt att en samexistens mellan människor och djur främjas, samtidigt som skador och olägenheter förebyggs och begränsas.
På regeringens uppdrag utreds nu också hur skyddsjakt på varg ska kunna underlättas.
Källa: Naturvårdsverket