Det är inte möjligt att fastslå orsaken till takraset i Lillänge köpcentrum i Östersund. Därför läggs förundersökningen nu ned. Foto: Lukas Johansson/SVT

Förundersökning av takraset i Lillänge läggs ner: ”Går inte att fastslå olycksorsak”

Publicerad

Förundersökningen efter takraset i Lilllänge i mars läggs ner.

Skälet är att det inte varit möjligt att fastställa olycksorsaken.

– Vi har inte funnit någon förklaring till olyckan och därmed är det inte heller möjligt att ställa någon till svars, säger åklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö-och arbetsmiljömål.

Det var i början av mars som taket på en sportbutik i Lillänge köpcentrum i Östersund delvis rasade in.

Flera personer fanns inne i butiken och sex fick hjälpas ut, varav tre fördes till sjukhus med lindriga skador.

Tak på Lillänge köpcentrum i Östersund rasade in

Vid olyckan rasade mängder av snö in i butiken. Förutom räddningstjänst och polis kallades även fjällräddare in för att söka igenom snömassorna.

Var inte snön som orsakade raset

Efteråt inleddes en intern utredning av fastighetsägarna liksom en förundersökning där polisen under ledningen av åklagaren Stig Andersson utredde brottsmisstankar gällde arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada.

Men var det inte snön som orsakade takraset?

– Nej, det var det inte. Det vet vi. Dagarna innan raset hade snön på taket uppmätts. Av mätningarna framgår att taket skulle ha kunna bära femtio procent mer snö än vad som fanns där, säger åklagare Stig Andersson.

Och byggkonstruktionen?

– Byggkonstruktionen var i enlighet med svenska byggnormer, svarar Stig Andersson.

Rekommendation att förstärka taket

Vad som då kan ha orsakat takraset har inte varit möjligt att fastställa, vare sig genom förundersökningen eller fastighetsägarnas egna undersökning.

Fastighetsägarnas sakkunnige har dock – trots att för stora snömängder inte var orsaken – rekommenderat fastighetsägarna att förstärka taket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tak på Lillänge köpcentrum i Östersund rasade in

Mer i ämnet