Åskådare och tävlande i viken vid Ovikens småbåtshamn i samband med vattenskidelopp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Storpublik väntade vid målgången för Fröjdholmsloppet i Ovikens småbåtshamn när den gamla traditionen med vattenskidlopp återuppstod under lördagen. Foto: Dzintra Dumbre

Fröjdholmsloppet – Europas längsta vattenskidlopp har återuppstått i Oviken

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen väcktes en gammal tradition till liv i Oviken, Fröjdholmsloppet. Det är Europas längsta vattenskidlopp som såg sina första vinnare på nästan 40 år.

Det som började med regn, slutade i solsken. Loppet var en 6,2 mil lång resa på vatten där startskottet gick den 6 juli 2024 vid Badhusparken i Östersund.

– Starten och målgången är den samma som det var under 70- och 80-talet när loppet kördes årligen, säger Kenneth Svedjesten, som är en av arrangörerna.

Att väcka liv i en gammal tradition har varit en rolig resa, men det hade inte gått utan de ideella insatserna som har krävts.

– Den största utmaningen har varit att restaurera och få till Fröjdholmen, där vi har målgången. Där har det lagts tusentals med timmar av 100 ideella som ställt upp och fixat.

Inga nya rekord

Vid målgången väntade storpublik på de närmare 40 tappra tävlande, i tre olika klasser, som tagit sig över Storsjön till Ovikens småbåtshamn. Snabbaste tiden såg man i elitklassen på 50 minuter och 17 sekunder.

– Nej, inget nytt rekord i år, säger Kenneth Svedjesten.

I klippet: Arrangören och tävlande berättar om loppet.

FRÖJDHOLMSLOPPET

Fröjdholmsloppet kördes första gången 1976 och genomfördes årligen fram till mitten av 80-talet.

Rekordet togs 1984 av Tord Kristoffersson från Gällö på 46 min och 86 sekunder.

Tävlingen återtar platsen som Europas längsta vattenskidtävling.

Källa: frojdholmsloppet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.