Trump gjorde väl i princip inget annat än det han lovade under valkampanjen. Han sa att USA backar ut Parisöverenskommelsen och i stället tänker man satsa på till exempel inhemskt kol.
– Inte ens den amerikanska kolindustrin tror att det skulle vara genomförbart, menar Andreas Gyllenhammar.
LÄS MER: Trumps argument mot klimatavtalet punkt för punkt
Risk för kedjereaktion
När Trump kom med sitt utspel i veckan fanns det nog många som kippade efter andan. Den största risken var att det skulle uppstå en kedjereaktion där andra tunga längder också drog sig ur.
– Men det hände ju inte. Kina och Ryssland står fast vi avtalet och Indien har dessutom steppat upp. Samtidigt lovar flera borgmästare och delstater att de kommer att leverera in USA:s del av avtalet, även om inte nationen som sådan står bakom avtalet längre, konstaterar Andreas Gyllenhammar.
Rivs upp för andra gången
Det här var andra gången som USA backade ur ett ingånget avtal i klimatfrågan. Clintons administration skrev under Kyotoprotokollet, som revs upp när George W. Bush kom till makten. Under Obamas tid som president skrevs sedan Parisavtalet under. Och nu kommer således Trump och inte vill stå för det.
LÄS MER: USA lämnar Parisavtalet
Hur betraktar man i klimatkretsar USA:s trovärdighet?
– Den här gången verkar det som om Trump har fått så mycket mothugg på hemmaplan, även bland republikaner, att han i praktiken knappast kan göra någon skada. Det tar för övrigt tre och ett halvt år för USA att kliva ur avtalet, förklarar Gyllenhammar.
Ett avgörande skede
Klimatfrågan som sådan menar Andreas Gyllenhammar just ni är inne i ett avgörande skede. Utsläppen minskar men de ackumulerade mängderna växthusgaser fortsätter att öka. Och så kommer de att göra i några år till innan de, förhoppningsvis, börjar sjunka.