– De bör ju omedelbart se över sin verksamhet och faktiskt ha en verksamhet som är välkomna för alla, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Gymnasieministern: ”Unkna aktiviteter”

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieminister Anna Ekström (S) har reagerat starkt mot den kultur som gymnasieföreningarna i Östersund står för.

Det är ett fåtal skolor i landet som har kvar slutna gymnasieföreningar där 15-16-åringar utsätts för kränkande inval. Starkast är de på Wargentinsskolan i Östersund. Här finns i dag tio gymnasieföreningar.

– Jag tycker inte om det här. Det här är en rest från förr i världen, säger Anna Ekström (S) som är gymnasieminister.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

TV: Se inslaget på SVT Play

Ministern pekar på att gymnasieföreningar är en tradition som finns kvar sedan skolan var en plats för ett fåtal exklusivt utvalda elever.

– De här föreningarna som håller på med unkna, gammeldags aktiviteter, ja de bör ju omedelbart se över sin verksamhet och faktiskt ha en verksamhet som är välkomna för alla, säger hon.

Uppmanar att anmäla

Hon uppmanar alla som är med i en förening att fundera en extra gång vad det är man är medlem i. Hon uppmanar också föräldrar att anmäla om man anser att ens barn far illa.

– Jag kan mycket väl tänka mig att det finns föräldrar, och kanske elever, som går och funderar på att anmäla det här. Och om man funderar på det, så gör det. Det är mycket bättre att det här kommer fram i ljuset än att det fortsätter att leva vidare, säger hon.

LÄS MER: Ansvarig utgivare: Varför gör vi denna granskning?

Samtidigt har skolan ett ansvar, poängterar ministern. Skolan är en plats där alla ska känna sig lika mycket värda. Där alla ska trivas och inte känna att man måste gå med på något som man kanske inte vill.

Rektorn har ansvar

– För en rektor är det viktigt att skolan inte påverkas av den här typen av verksamheter, säger Anna Ekström.

För även om mycket av föreningarnas aktiviteter sker på fritiden, så kan de ändå påverka skolan, menar hon.

– De elever som kanske tvingas vara med om saker som de inte vill, de kan ju må väldigt dåligt i skolan, de kan bli illa behandlade i skolan. Och då är det rektorernas ansvar att se till att eleverna har det bra i skolan.

– Jag tycker inte att den här typen av verksamhet har en plats i den svenska skolan, säger Anna Ekström.

TV: Invalsritualer med spyor, ögonbindlar och nakenhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet