Foto: SVT

Nära avlivas – nu är Sproti världsmästare

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan svävade islandshästen Sproti mellan liv och död. Nu är han nybliven världsmästare. Vi har besökt byn Valne och en häst med en vinnarskalle utöver det vanliga.

Till slut kom sommaren till Jämtland. I byn Valne utanför Nälden strålar solen från klarblå himmel. Här har Gudmundur ”Gummi” Einarsson och Maria Ärnström en gård. Hästhagar omgärdar gården och i en av dem går Sproti frá Sjávarborg. 

För en vecka sedan blev Gummi Einarsson och Sproti världsmästare i pass 250 meter. Dessutom tog de silver i en annan gren – stilpass.

Sproti och Gudmundur

– Att han var i en sådan bra form, det kunde jag aldrig ana, säger Gummi Einarsson.

Sproti är en välmeriterad häst. I bagaget har den 18-åriga islandshästen otaliga SM-titlar och flera mästerskapsmedaljer. Men det är förra veckans VM-guld som kommer att etsa sig fast i ägarens, tillika ryttarens minne för alltid.

Nära döden

För att kunna förstå honom måste vi backa bandet några år.

2013 var det VM för islandshästar i Berlin. Ekipaget från Valne hade även då kvalat in och var precis på väg ner till mästerskapet. Då blev Sproti plötsligt sjuk, väldigt sjuk.

Medan Gummi fick tänka om och ta med en reservhäst till VM, fick Sproti åka till Ultunas universitetsdjursjukhus.

– När jag sedan är på VM ringer veterinärerna och säger att nu måste jag snart ta ett beslut om avlivning, säger Gummi.

I flera dagar svävar Sproti mellan liv och död och via telefon tvingas Gummi fatta ett beslut:

– Jag sade åt dem att hålla honom vid liv så länge det gick, säger han och fortsätter:

– Det kanske kan låta okänsligt men det enda jag kunde tänka var att han måste leva.

Inflammation i tarmarna

Nu två år senare visar det sig att beslutet var riktigt. Ganska snart efter telefonsamtalet började Sproti repa sig. Veterinärerna hittade till slut också felet – en inflammation på tarmväggarna. Rätt medicinering sattes in och sakta men säkert blev Sproti bättre.

– Till slut började jag träna honom lite smått men det var väldigt lugn träning. Mest skritt och lugnt tempo i tölt och trav.

I början av sommaren beslutade så Gummi att åter testa Sproti på tävlingsbanorna. Hästen visade fin form och kvalade direkt in i landslaget.

Började lukta medalj

Och nu, förra veckan var det så dags för VM. Den här gången i Danmark. Och den här gången kunde Gummi lasta Sproti och åka dit.

– Dagarna innan tävlingen drog igång kändes han helt fantastisk och då började jag tänka att det nog kanske inte var omöjligt med en guldmedalj.

Första grenen ekipaget tävlade i var stilpass. Där slutade det med en silvermedalj.

Därefter var det dags för 250 meter pass.

– Hästen överraskade mig totalt. Med tanke på hur jag hade tränat hästen under vintern så hade jag ingen aning om hans uthållighet eller styrka. Men att han hade den orken och kraften att springa så fort som han gjorde det hade jag ingen aning om, säger Gummi.

Sproti och Gummi tog VM-guld i 250 meter pass. De tangerade även världsrekordet på tiden 21,49.

– Det var ett perfekt lopp, han sprang helt fantastiskt, säger Gummi.

Han står tyst en stund och tittar på sin häst.

– Jag är så otroligt överraskad över hästens löparglädje. Det går inte att beskriva glädjen över detta, över att hästen kan och vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sproti och Gudmundur

Mer i ämnet