Det var en fjällvandrare som gjorde fyndet förra sommaren i samband med att han skulle slå upp sitt tält. Under en sten låg ett bronsspänne, troligtvis från 800- eller 900-talet. Ytterligare fynd berättade att det troligtvis rörde sig om saker som tillhört en kvinna.
Anders Hansson, chefsarkeolog på Jamtli, blev eld och lågor – en kvinnlig vikingatida gravplats uppe i fjällen är sällsynt. Aldrig tidigare har en sådan påträffats i den jämtländska fjällvärlden.
– Vi har hittat fem gravar tidigare, men det är typiska mansgravar med pilspetsar och svärd, säger han.
Öppnar för ny diskussion
Graven innebär att man kan vidga diskussionen och ställa nya frågor om hur livet var i länet för 1 000 år sedan, menar Anders Hansson. I närliggande Storsjö fanns bondgårdar, och den samiska närvaron var också tydlig.
– Vi har hittat tusenåriga samiska boplatser inte långt härifrån. Vid den här tiden började man med renskötsel på ett annat sätt än man gjort tidigare.
– Så det hände saker i de här områdena. Hur förhåller sig de sätten att leva till varandra? Det har vi större orsak att diskutera när vi hittar sådant här.
Kvinna med status
Kvinnans kvarlevor har kremerats, berättar Anders Hansson. Av hennes ben finns inte mycket kvar och det går inte ens att dna-bestämma dem. Det är alltså personens saker – spännen, en ring och smycken med pärlor – som gör att man tror att det rör sig om en kvinna.
Enligt Anders Hansson hade hon troligtvis hög status, att döma av kvaliteten på hennes saker.
– De är till för att synas, för att tala om vem man är. Att hon hade med sig dem uppe på fjället vittnar om att det var viktigt att ha dem med sig. Hon får en bra begravning här uppe.
Se den ”jättebrutala yxan” som också hittats på gravplatsen – med en egg som fortfarande är skarp – i videon ovan.