död björn som ligger på marken och en man som står bakom och tittar på den

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var fullt upp vid besiktningsstationen i Strand norr om Strömsund under björnjaktens första dag. Björnarna fälls snabbare idag än för ett antal år sedan, konstaterar länsstyrelsens Niklas Persson som utför besiktningarna. Foto: Fredrik Eliasson, SVT.

Här kontrolleras skjutna björnar

Publicerad

Under björnjaktens första dag blev det mycket att göra vid besiktningsstationen i Strand norr om Strömsund. Alla skjutna björnar ska besiktas och provtas.

– Det skjuts många björnar och det går fortare än man kan tro, säger Niklas Persson vid länsstyrelsen, som utförde besiktningarna i Strand.

Redan de första timmarna av björnjakten i Jämtlands län fälldes fem björnar.

Mitt på dagen meddelade länsstyrelsen att 18 björnar var skjutna, varav 17 i det som kallas område 5, det vill säga östra delen av länet.

Niklas Persson konstaterar att björnjakten förändrats under årens lopp, jägarna har blivit skickligare på att fälla björnarna. Samtidigt syns också en förändring vad gäller de skjutna djuren.

– Björnarna väger mindre än förr. Det tyder kanske på att vi fått en yngre björnstam, säger Niklas Persson.

Ska besiktigas inom ett dygn

Varje skjuten björn ska besiktas inom ett dygn efter att den skjutits och vid årets jakt har länsstyrelsen två besiktningsstationer, en finns i Strand och en i Sveg.

Tidigare har det funnits fler besiktningsstationer runt om i länet, men i år räcker länsstyrelsens ekonomi bara till att hålla två öppna.

Tar olika prover

På besiktningsstationerna tas prover bland annat tas två tänder, hårstrån, muskelprov, och ett referensprov – en hudremsa med pälsa. Från en tredjedel av de fällda björnarna tas ytterligare prover. Samtliga prover skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.