ungdomar i gröna tröjor plockar skräp utomhus och kastar i soppåsar, samt Björn Ferry som intervjuas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Björn Ferry och idrottsungdomarna om projektet att städa runt Badhusparken i Östersund, och se vad folk kastat i vattnet från bron till Frösön: ”Cyklar, telefoner, vägskyltar...” Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Idrottsungdomar och Björn Ferry städade Storsjön – även under ytan

Publicerad

Älvstädningen är ett projekt inom Städa Sverige där ungdomar från lokala idrottsklubbar städar åtta älvar i landet. Under helgen städades bland annat delar av Storsjön, som ingår i Indalsälven.

Det som slängs i naturen hamnar förr eller senare i vattnet, menar man på Städa Sverige. Därför startades man 2013 Älvstädningen tillsammans med kraftbolaget Fortum. Totalt genom åren har man samlat in närmare 300 ton skräp.

På plats i Badhusparken i Östersund fanns förutom alla idrottsungdomar även OS-guldmedaljören i skidskytte, Björn Ferry.

– Jag har varit ambassadör för Älvstädningen ända sedan det startade. Städa Sverige är idrottsrörelsens miljöorganisation, så det är min koppling till idrotten och intresse för miljöfrågor som gjorde att jag fick frågan.

Det var många föreningar som städade i Badhusparken och längs med Storsjöns strand under lördagen. För sin insats får de en ersättning till lagkassan.

– Alla vet hur svårt det är att få ihop pengar för att kunna åka på cuper och läger. I stället för att barnen ska springa runt och sälja ”skräp” så plockar vi skräp, säger Björn Ferry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.