Wargentinsskolan i Östersund är en av Sveriges största skolor. Här går idag 2800 elever. Några få av dom, tio procent, är med i en av de tio gymnasieföreningar som finns. Föreningarna bygger på långa traditioner och för dom som kommer med väntar en unik gemenskap med slutna fester och aktiviteter.
Men många får inte vara med. Flera har hört av sig till oss och berättat att de blivit bortvalda. En elev jag pratar med, vi kan kalla henne Alice, är en av dom.
– Jag blev kallad till intervju och jag var så sjukt taggad, säger hon.
Precis som många andra vi pratar med så började hon fundera över gymnasieföreningarna redan i nian. Där, under sista tiden på grundskolan började snacket gå: Vilka skulle få komma med i en gymnasieförening? Vilka skulle bli kallade till intervju?
LÄS MER: Brutala invalsritualer på Wargentinsskolan
När Alice så blev kallad till intervju av en förening var lyckan total.
Hur gick intervjun till?
– Den tog väl ungefär 20 minuter. De var kanske 15 stycken från föreningen som satt i rummet och ställde en massa frågor till mig, säger hon.
Räckte inte att vara trevlig
Frågorna handlade om vem hon var som person, vad hon tyckte om att göra. Efteråt tyckte Alice att det hade gått bra men senare fick hon ett besked. Ett sms med ett ”Vi måste tyvärr tacka nej till dej”. Föreningsmedlemmarna poängterade att visserligen var hon en väldigt trevlig tjej, men att det alltså inte räckte.
LÄS MER: Skolchefen: ”Det är vårdnadshavarnas ansvar”
Beskedet påverkade Alice rejält. Under en längre tid mådde hon inte alls bra.
– Det var jättejobbigt, verkligen. Jag var väldigt ledsen..
– Man undrar ju varför man inte duger. När de först säger att man verkar trevlig och supermysig men sedan får man ändå inte vara med. Varför inte då? Varför duger inte jag?
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app
Under flera decennier har gymnasieföreningar funnits i Östersund. De har varit starkt förknippade med Wargentinsskolan. Och trots att relativt få elever är med i en förening påverkar de hela skolan. När vi går runt på inne i korridorerna så inser vi snabbt att de flesta elever har en åsikt om dom.
– De där håller bara på med sitt, säger någon.
– De tror att de är mer värd än oss andra, säger en annan.
TIPSA OSS: Hur var ditt inval? Berätta för oss!
Flera berättar också att det är svårt att undvika dom. Eftersom föreningarna ofta har fester och andra slutna aktiviteter så är det också något som de av naturliga skäl pratar mycket om på skolan.
– Man hör om det hela tiden, vad de ska göra, om fester och sådär, säger en elev.
Trodde ingen brydde sig
Samtidigt är det alltså känsligt att kritisera dem öppet. Ingen vill gå ut med sitt namn och absolut inte om man dessutom ville vara med, men inte fick.
– Samtidigt är det lite häftigt att ni ändå vill skriva om mig, fastän jag är anonym, säger hon och fortsätter:
– Jag trodde aldrig någon skulle bry sig om hur jag har mått.