Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Batterierna ska kunna säkerställa en snabbare elleverans. Se hur det fungerar i klippet ovan Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Så ska kraftstationen i Hissmofors rustas – för att stärka det svenska elsystemet

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala energibolaget Jämtkraft planerar att bygga en batterianläggning i Hissmofors kraftstation i Krokom. Genom den ska man kunna säkra snabb leverans av el när behoven är stora.

Den senaste tiden har frågan om en säker elleverans legat högt upp på den politiska dagordningen. När vinden står stilla och när snön ligger tung på solpanelerna har vattenkraften en stor roll att spela.

Nu planerar Jämtkraft att bygga en batterianläggning i kraftverkstationen i Hissmofors i Krokom som ska kunna lagra 15 000 kilowattimmar el.

Detta ska säkerställa en stabil och jämn leverans av el till kunderna, men ska även göra det möjligt att sälja en del av överskottet till Svenska kraftnät.

Har liknande anläggning redan installerad

Redan i dag har kraftbolaget en liknande, mindre batterianläggning installerad i Granboforsen norr om Östersund. Denna har en lagringskapacitet på 1 000 kilowattimmar.

Jämtkrafts elkunden kommer inte att märka någon större skillnad enligt Hervé Currat, som jobbar med utvecklingen av Jämtkrafts elproduktion. Däremot är batterianläggningarna en eftertraktad tjänst för Svenska kraftnät, vilka Jämtkraft levererar ström till. För Svenska kraftnät ses den blixtsnabba påkopplingen av ström som en försäkring mot obalanser i elsystemet.

Snabbheten kan vara nödvändig när exempelvis skidskyttevärldscupen slår på full belysning på skidstadion. Ungefär lika snabbt som lamporna tänds kan batterierna kompensera stadions elförbrukning, under de sekunder det tar för vattenkraftverkens turbiner att fyllas med vatten och börja producera.

Se i videon ovan hur batterianläggningen fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.