St Olavs kammarensemble från Jämtland sjunger. Flera sångare syns i en inomhusmiljö, med förstasopranen Lena Moén i förgrunden hållandes i en sångbok.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
St Olavs kammarensemble har övat i flera månader inför sitt framträdande i Vatikanen – se hur premiärkonserten på Jamtli var i helgen. Foto: April Caarph/SVT

Jämtlandsensemble ska sjunga i Vatikanen: ”Superläskigt”

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av oktober kommer den nystartade St Olavs kammarensemble från Jämtland framträda i Vatikanen i samband med firandet av den romerska tonsättaren och organisten Giovanni Pierluigi da Palestrina. SVT träffade gruppen under premiärkonserten på Jamtli.

Allt började med att Nicklas Strandberg, organist hos Svenska kyrkan i Östersund, fick en inbjudan från Vatikanen om han tillsammans med kör kunde närvara vid deras 500-årsfirande av Palestrina i Vatikanstaten i Rom. Jämtlandsensemblen är den enda kören från Sverige som kommer delta i firandet.

– Vi har studerat Palestrina och det är jättesvårt. Det tillhör inte det vanliga, så vi har behövt dyka ner både historiskt och musikaliskt, säger Nicklas Strandberg.

Höga krav

Den jämtländska kammarensemblen består av 16 sångare och ska representera den lutherska kyrkan, medan Palestrina beskrivs som sinnebilden av den katolska kyrkomusiken, berättar Niclas Strandberg.

– Det känns väldigt fint samtidigt som det är superläskigt för det är hög nivå. Det är en otrolig dignitär inbjudan så det gäller att leverera verkligen.

Lång förberedelse

Förberedelserna inför Romresan har varit långa och det ligger många timmars repetitionsarbete bakom. Att framföra körsång skriven av Giovanni Pierluigi da Palestrina är allt annat än enkelt. Därför har personerna i kören noga valts ut. En av dessa är förstasopranen Lena Moén från Östersund.

– Det känns spännande. Jag har varit i Rom förut men inte i det här sammanhanget, säger Lena Moén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.