Tre personer vandrar uppför fjällen under en klar himmel med några moln. De är klädda i fritidskläder och verkar vara på väg mot en utsiktsplats. I förgrunden syns grön vegetation och en stenig terräng.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför behövs en konferens om fjällen? Och hur ska den leda till ökad samsyn om dess utrymme? Hör landshövding Marita Ljung och Jens Andersson, samordnare på Naturvårdsverket. Foto: Eva Danielsson/SVT

Kampen om fjällen hårdnar – ”Vi måste hitta samverkan”

Publicerad

Fler och fler vill vara i fjällen och kampen om utrymmet hårdnar. Hur går det ihop med en hållbar utveckling? Ja, det var temat på årets stora fjällkonferens i Åre.

– Vi har skaffat kunskap om de olika perspektiv och anspråk som finns, säger Jämtlands läns landshövding Marita Ljung.

Under två dagar har Fjälldelegationen haft konferens. Temat i år var ”Hållbar utveckling i fjällen” och på plats i Åre hade ett 100-tal tjänstepersoner från både myndigheter, rennäringen, fjällän och fjällkommuner samlats.

Under dagarna har fokus legat på olika intressens och näringars anspråk och behov av fjällvärldens naturresurser.

Striden om fjällen

Och att det är många som ska samsas om utrymmet är tydligt. Förutom besöksnäring, friluftsliv och rennäring påverkas fjällen även av gruvnäring, skogsindustrin och inte minst den så kallade gröna omställningen i norr.

”Måste ta hänsyn till mjuka värden”

Målet med konferensen var därför att diskutera hur alla dessa kan samverka för att inte skapa en ohållbar situation. Under torsdagen var således också en punkterna ”Varför är vi så oense – och vad kan vi göra åt det?” Den höll Jens Andersson, samordnare viltfrågor Naturvårdsverket, i.

– Det finns värden och kostnader som mäts i kronor och sedan finns det en annan del som handlar om kultur och identitet och mjuka värden, säger han och fortsätter;

– Och man måste hitta en väg där man tar hänsyn till de mjuka värdena.

Så vad kan man då göra om olika intressen är oense? I videon ovan ger Jens Andersson sitt svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet