Länet har fått en ny energi- och klimatstrategi, ”Fossilbränslefritt 2030 – Jämtlands län”. Där konstateras att länets utsläpp av växthusgaser har minskat men inte tillnärmelsevis så mycket som skulle behövas. Minskningen har varit tre procent de senaste åren, men skulle behöva vara mer än tre gånger så stor. Målet är nu att minska utsläppen med tio procent varje år med start 2020 och att länet redan om tio år är helt fossilbränslefritt.
Minskning från 10 ton/person
Till år 2050 ska varje länsbo vidare ha minskat sina utsläpp per år och person från dagens i snitt 10 ton till 1 ton. I klimatstrategin fokuseras på fem områden där det behövs åtgärder för att utsläppsmålen ska nås. Transporter är ett av områdena, eftersom det främst är från transporter utsläppen kommer, och där står personbilar och arbetsmaskiner för den största mängden.
– Skippar man var tionde personbilsresa gör det stor skillnad, säger miljömålssamordnare Jimmy Nilsson på länsstyrelsen.
Vill se ökad köttproduktion
Ett annat fokusområden är livsmedel. Här konstaterar länsstyrelsen och regionen att länet har goda förutsättningar för lokal livsmedelsproduktion, en potential som de vill utnyttja mer än idag: ”Genom att producera mer kött och mjölk i Jämtlands län kan vi bidra till att avlasta andra delar av Sverige och världen, där förutsättningarna är bättre att odla och producera andra slags livsmedel.”
Bidrar till minskad import
Genom att öka produktionen av lokala livsmedel kan importen av minska, resonerar länsstyrelsen och regionen. De konstaterar också att ”Även den samiska rennäringen bidrar väsentligt till länets hållbara matproduktion, liksom viltjakt och fiske.”
Mot den bakgrunden borde länsborna äta mer kött – det vill säga mer lokalproducerat kött – och minska konsumtionen av importerat kött, om det nu är kött vi väljer att äta. Däremot uppmanar länsstyrelsen och regionen inte till en ökad total köttkonsumtion. I videon ovan berättar miljömålssamordnare Jimmy Nilsson mer om klimatstrategin.