Kommunalråd Lars-Gunnar Nordlander (S) och oppositionsråd Karin Holmin (VH)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Härjedalens kommunalråd och oppositionsråd ser olika på möjligheten att skjuta till mer pengar till skolverksamheten i Härjedalen i år. Foto: Julia Örtegren/ SVT

Kommunalrådet: ”Vi kan inte bedriva verksamheten på sparkontot”

Uppdaterad
Publicerad

En stor anledning till neddragningarna inom skolvärlden i Härjedalen i år handlar om ett sent beslut att rädda kvar Lillhärdals skola. Det menar kommunalråd Lars-Gunnar Nordlander (S).

– När beslutet togs var budgetarbetet redan gjort. Vi har inga pengar att skjuta till och då är vi tvungna att anpassa verksamheten, förklarar han.

I januari i år röstade alla partier i bildningsutskottet, förutom Vox Humana, för att behålla den budgetram som innebär att kostnaderna för skolverksamheten i Härjedalen måste minskas med cirka 9,5 miljoner kronor under året.

Sent beslut gav nya förutsättningar

Enligt kommunalrådet Lars-Gunnar Nordlander (S) beror neddragningarna till stor del på ett sent beslut att rädda kvar Lillhärdals skola. Något som både den politiska majoriteten och oppositionen var överens om. Däremot tillfördes inga pengar i samband med beslutet, eftersom budgetarbetet redan var gjort.

Var det fel att rädda kvar skolan när ni nu inte har pengar för all verksamhet som bedrivs?

– Det är en konsekvens av att vi inte gjorde det, men det är ett demokratiskt fattat beslut, förklarar Lars-Gunnar Nordlander.

En del kritiker hoppas att beslutet ska rivas upp. Finns det en sån möjlighet?

– Då är i så fall alternativet att vi bestämmer oss för att bedriva verksamheten på sparkontot, och det får vi som kommun inte göra.

Men enligt oppositionsrådet Karin Holmin (VH) så finns det visst pengar att skjuta till.

– Ja det anser jag eftersom vi bland annat får in 13 miljoner mer i fastighetsavgift än vad som fanns med när fullmäktige antog budget för 2024, säger hon.

Anmält till förvaltningsrätten

Beslutet att godkänna skolans detaljbudget har överklagats till förvaltningsrätten. I anmälan står det att beslutet inte föregåtts av vare sig hänsyn till Barnkonventionen eller av en tydlig risk- och konsekvensanalys.

– Vi kommer leverera svar till nästa kommunstyrelse och det bereds av bildningsutskottet först. Jag har ingen kommentar på exakt vad vi kommer att svara, men jag skulle tro att vår argumentation utgår ifrån att det här inte är ett problem utifrån Barnkonventionen. Sen får vi se vad utslaget blir i förvaltningsrätten, svarar Lars-Gunnar Nordlander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.