Den politiska ledningen i Härjedalen har bestämt att Furulundsskolan från en frist på två år. Foto: Bengterik Busk/SVT

Nedläggningshotade skolan i Lillhärdal räddas tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggningshotade Furulundsskolan i Lillhärdal får en frist på två år. Det meddelar den politiska majoriteten i Härjedalens kommun i en insändare i Tidningen Härjedalen ikväll.

– Utvecklingsgruppen i Lillhärdal är offensiv och gör ett seriöst jobb med att försöka få fler barnfamiljer att flytta till byn. Vi har haft en bra dialog med gruppen så därför känns det rätt att ge dem den här chansen, säger  vice kommunalrådet Anders Häggkvist (C) till SVT.

Emma Jönses i utvecklingsgruppen i Lillhärdal är mycket glad ikväll;

– Det här är helt fantastiskt, vi är oerhört nöjda med beskedet, säger hon.

Läraren Therese Jonsson är också nöjd.

– Skönt att det här beskedet kom, nu är det bara för oss att fortsätta arbetet med att försöka få barnfamiljer till byn, säger hon.

Tidigare besked än planerat

Det var i augusti som bildningsförvaltningen i Härjedalen föreslog att förskola, skola och fritidshem i Lillhärdal skulle stängas efter det här läsåret. Anledningen var att skolan idag bara har 21 elever och att prognosen tyder på att elevantalet blir ännu lägre om ett par år.

Planen var att ärendet skulle avgöras i kommunfullmäktige den 30 november men redan nu meddelar alltså den politiska majoriteten S,C och M att beslutet får vänta i två år, den tidsfrist som byborna i Lillhärdal har önskat.  Tidigare har de fem oppositionspartierna förklarat att de är beredda att vänta i två år med beslut om Furulundsskolans framtid.

Emma Jönses står framför Furulundsskolan i Lillhärdal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förra veckan pratade SVT byborna i Lillhärdal som då ville ha mera tid för att kunna rädda skolan. Nu får de som de vill. Foto: Bengterik Busk/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.