Två vuxna och ett barn står intill en eldstad som är placerad i skogen i ett naturreservat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att ved inte längre kommer att finnas vid eldstäder inom naturreservat kan bli en synlig konsekvens när Länsstyrelsen måste spara in. Naturvårdenhetens chef, Bitti Jonasson, berättar mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Kraftigt minskade anslag får konsekvenser i Jämtlands län för natur och friluftsliv

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland Härjedalens naturvårdsbudget för 2023 räcker inte längre till löpande skötsel eller för att avsluta alla påbörjade projekt.

Konsekvenserna kan exempelvis bli minskad stödutfodring av den hotade fjällräven, och att ved inte längre finns utkörd vid rastplatser.

SVT har tidigare berättat att Länsstyrelsen i Jämtland Härjedalen har fått 70 procent lägre anslag för naturvårdsåtgärder det här året. Det motsvarar ett tapp på 26 miljoner kronor. Och nu börjar det klarna hur det kommer att påverka verksamheten. Neddragningen i budget ser ungefär lika ut i alla län.

– Vi har ju haft ganska stora satsningar under ett antal år och som löpt ut nu vid årsskiftet. Så det är grundförklaringen till att det blir väsentligt mindre pengar, berättar Naturvårdsenhetens chef Bitti Jonasson till SVT.

Har skapat arbetstillfällen

Några exempel på var länsstyrelsens satsningar varit stora de senaste åren är Tysjöarna, Andersön, Döda fallet, Vålådalens naturreservat och Sonfjällets nationalpark.

– Vi haft ett nära samarbete med Skogsstyrelsen, med satsningar på naturnära jobb som har hjälpt till med olika insatser. Vi har också satsat på att bekämpa invasiva arter i naturreservat. Men det är insatser som nu avslutats, säger Bitti Jonasson.

Om några fasta tjänster inom länsstyrelsen försvinner är ännu oklart. Men ett tiotal visstidsanställda inom naturvård har inte fått förlängt.

Länsstyrelsen har på sin hemsida listat vad den minskade budgeten får för konsekvenser.

I årets budget finns det fortfarande kvar riktade pengar till åtgärder för våtmarker och fjälleder.

Neddragningarna inom naturvården ger konsekvenser för fjällrävarna. Hör mer i klippet. Foto: Peter Lundmark / Stefan Edlund, SVT

Hör mer i klippet vad budgetneddragningen kommer att betyda för det framgångsrika arbetet med att bevara fjällräven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.