Planerna som gäller Oviken väcker frågor menar Arne Müller som skrivit flera böcker om gruvbranschen. Han har granskat samrådsunderlaget och jämfört det med information som ges internt och till potentiella investerare efter den senaste idéstudien.
Om hela fyndigheten i Oviken bryts kommer gruvverksamheten att bli den hittills största i Sverige, konstaterar Arne Müller.
Kan bryta 2 miljarder ton
I samrådsunderlaget meddelar bolaget nämligen att målet är att, till en början, kartlägga fyndigheter på 100 miljoner ton.
Den totala fyndigheten omfattar dock 2 miljarder ton och enligt bolaget finns goda möjligheter att gå vidare och bryta den efter att det nu aktuella dagbrottet är uttömt.
– Det stämmer och visst vore det rent logiskt och ekonomiskt så att man vill bryta så mycket som möjligt av en fyndighet, säger Aura Energys vd David Woodall.
Han anser dock att det är för tidigt för att säga något om det. Däremot står det klart att den gröna omställningen kommer att kräva kritiska metaller.
Hoppas få bryta uran
Bolagets ansökan gäller vanadin och ett antal andra metaller, men inte uran. Men av idéstudien att döma står det klart att bolaget ändå har förhoppningar om att bryta uran. Enligt bolagets beräkningar skulle uranet kunna bidra med 14 procent av inkomsterna från Ovikenfyndigheten.
Det behövs brytning av kritiska metaller för att klara den gröna omställningen, men var ska gruvorna ligga?
– Visst kommer det, även med en effektiv hushållning, att behövas fler gruvor. Det är rimligt att en del av dessa ligger i Sverige. Det jag saknar är ett övergripande samhällsperspektiv på vilka gruvor som är rimliga att starta och vilka som inte är det, säger Arne Müller.