En kvinna med mössa tittar in i kameran. Till vänster en stor borr.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är frågorna som Ida Asp och många andra bybor vill ha svar på av gruvbolaget – hör vilka i videon. Foto: Marie Selander/SVT

Ida i Oviken flyttar om det blir en gruva – snart ska bolaget möta byborna

Uppdaterad
Publicerad

Byborna i Oviken och det australiensiska bolaget Aura Energy möts imorgon tisdag om bolagets planer på en gruva i bygden.

Detta för att bolaget inom kort kommer att lämna in en ansökan om bearbetningskoncession, alltså tillstånd att bryta alunskiffer.

Det är första gången bolaget kommit så långt i sina gruvplaner.

Men motståndet mot planerna är stort. En av dem som säger nej till brytning är Ida Asp.

– Blir det en gruva så flyttar jag, säger hon.

Just nu håller Aura Energy, genom sitt dotterbolag Vanadis Battery Metals, på med provborrningarna i det område där man hoppas få öppna en gruva. Det är vattenflödet och vattenkemin i marken som undersöks. En förberedelse inför den kommande ansökan om en bearbetningskoncession, det vill säga tillstånd till gruvbrytning.

Det är första gången bolaget kommit så långt i sina planer att en sådan ansökan lämnas in. Det krävs en hel del för att en ansökan ska kunna lämnas in. Enkelt uttryckt måste bolaget kunna visa att fyndigheten kan bli ekonomiskt lönsam. Bolaget vill bryta alunskiffer för att utvinna ”batterimetallen” vanadin.

Gruvplanerna i Jämtland

Samråd med bybor

Det aktuella området där gruvbrytning kan bli aktuell ligger i Oviksbygden, ungefär två mil sydväst om Östersund. Inför ansökan håller bolaget på tisdag ett samrådsmöte med byborna.

Men motståndet mot gruvbrytningsplanerna är stort i bygden. En av dem som driver kampen mot en gruva är bybon Ida Asp. Bolaget har fått undersökningstillståndet beviljat på hennes fastighet, det vill säga där skaffat sig rättighet att undersöka metall- och mineraltillgången i marken.

Oro för miljön

Planerna på att bryta just alunskiffer väcker stark oro i bygden, frågorna är många.

– Min viktigaste fråga är hur de kan garantera att det inte blir en miljöproblematik, säger hon. Det känns läskigt att man kommer att få upp uran ur marken, även om det inte är det man ska bryta, säger Ida Asp.

Visst behövs gruvor för att utvinna kritiska metaller till den gröna omställningen, konstaterar hon.

– Det är bättre att bryta andra bergarter än alunskiffer, som medför stora miljörisker.

Fotnot: Ida Asp är också socialdemokratisk kommunpolitiker, men är engagerad i kampen mot gruvbrytning i egenskap av berörd bybo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet