Nästan 13 000 svenska kvinnor drabbades av de allvarligaste formerna av förlossningsbristningar under 2016-2020. I Jämtlands län får cirka 30 kvinnor svåra bristningar i samband med förlossningen, varje år. Det kan handla om smärtor och svårighet att hålla avföring, problem som är tuffa både fysiskt och psykiskt. Nu ska de kvinnorna få hjälp på Östersunds sjukhus.
– Vi öppnar en mottagning en dag i veckan med barnmorska, läkare och fysioterapeut. Hit kan de som har svåra bristningar, det vill säga grad 3 och 4, komma. Även de med andra bäckenproblem kan höra av sig, säger överläkare Kristina Nordquist.
Öronmärkta pengar
Det pågår ett arbete i hela landet för att få ner antalet kvinnor som drabbas av bristningar. Regeringen har sedan 2015 delat ut skarpt öronmärkta pengar till förlossningsvården. Region Jämtland Härjedalen har fått 17,5 miljoner för 2022. Pengar som bland annat ska gå till den nya mottagningen.
– Vi har även använt pengarna till utbildning, personal och en ny förlossningsdocka för träning, säger områdeschefen Iréne Hoglert.
Fakta om bristningar vid förlossning, grad 3 och 4
De allvarligaste bristningarna kallas också sfinkterruptur eller sfinkterbristning. Sfinkterbristning grad 3 innebär att ändtarmsmusklerna brister vid förlossningen. Sfinkterbristning grad 4 innebär att både ändtarmsmusklerna och tarmväggen brister.
Från 2016 till och med 2020 fick i genomsnitt 2,7 procent av alla kvinnor som födde vaginalt i Sverige en bristning grad 3 eller 4. För förstföderskor är risken något högre. Under samma period fick i genomsnitt 4,8 procent av alla förstföderskor som födde vaginalt en svår bristning.
Källa: Eva Uustal, överläkare Universitetssjukhuset i Linköping, bäckenbottenutbildning.se, Medicinska födelseregistret