Vattenverket i Hammerdal säkrades med sandsäckar 2010, nu behövs det igen då allvarliga översvämningar väntas i länet, berättar länsstyrelsens krisberedskapssamordnare Björn Olofsson. Foto: SVT

Länet förberedde sig för stora översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen på fredagen var det en klass 3-varning utfärdad om höga vattenflöden i länet.

– Det är extremt ovanligt med klass 3-varningar, säger länsstyrelsens krisberedskapssamordnare Björn Olofsson.

Kraftiga regnskurar över länet idag fredag väntas få till följd att vattenflödena når extrema nivåer under lördagen och därför har SMHI utfärdats den allvarligaste av sina varningar, en klass 3-varning. På fredag eftermiddag sänktes dock varningsnivån till klass 2.

Klass 3 innebär att allvarliga översvämningar väntas som kan störa samhällsservicen. Klass 3-varningen gällde mindre och medelstora vattendrag.

Vårfloden 2018

– Vi står nu i ständig kontakt med räddningstjänsten och kommunerna i länet och följer utvecklingen.  Det vi nu måste göra är att säkra viktiga samhällsfunktioner, säger länsstyrelsens krisberedskapssamordnare Björn Olofsson när vi träffade honom fredag förmiddag.

Dricksvatten måste säkras

Det handlar om att först och främst säkra vattenverken, så att det inte läcker in orent vatten när vattenflödena blir extremt höga. Dessutom måste hemtjänstservicen säkras så att hjälp når fram till dem som behöver. Utöver det måste också skolor i särskilt drabbade områden också säkras.

Extrema flöden i Ljungdalen

Länsstyrelsen slår fast att klass 3-varningar som den SMHI nu utfärdat är extremt ovanliga. Sådana kommer ungefär vart femtionde år.

– Det är tre komponenter som bidragit till det här läget: ovanligt mycket snö, en hastig värme och kraftigt regn, säger krisberedskapssamordnare Björn Olofsson.

Enligt fredagens prognoser väntas nu mycket kraftigt regn på fredagen över såväl Härjedalens- som Jämtlandsfjällen och i synnerhet området kring Ljungdalen kommer att drabbas, enligt länsstyrelsen.

Uppmanar folk att vidta åtgärder

Länsstyrelsen uppmanar nu privatpersoner att förbereda sig och ta sitt ansvar.

– Har man strandtomt behöver man förankra lösa föremål, säger krisberedskapssamordnare Björn Olofsson.

Det kan också handla om att bygga vallar med sandsäckar och andra åtgärder. Dessutom råder Björn Olofsson länsborna att ta kontakt med sina försäkringsbolag för att undersöka vad som gäller och även få tips på förebyggande åtgärder.

Åre ”bevakar utvecklingen kraftigt”

Runt om i länet förbereder sig nu räddningstjänst och kommuner på olika sätt inför helgens väntade översvämningarna, bland annat i Åre kommun.

– Vi bevakar det här kraftigt och följer utvecklingen, säger Callis Blom, chef för räddningstjänsten i Åre.

Det är dock svårt att avgöra ännu om det kommer att bli extrema flöden i kommunen eller inte då de senaste dagarnas värme gjort att snön smält och mycket av vattnet dunstat bort. Men där Ottsjön rinner ut liksom i små vattendrag väntas översvämningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2018

Mer i ämnet