Längdskidåkaren Axel Jutterström i genomskinliga plastkläder står i sitt hem, redo för tränigspass.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har man inte råd att åka på höghöjdsläger då kan man köra sånt där hemma i sitt vardagsrum”. Se Axel träna det som kallas för ”fattigmanshöjd”. Foto: Lukas Johansson/SVT

Långloppsåkaren Axel Jutterström i Östersund plastar in sig – ska hjälpa honom vinna Vasaloppet

Publicerad

Inför den här säsongen har långloppsåkaren Axel Jutterström tränat i sitt vardagsrum i Östersund flera dagar i veckan med plast runt kroppen.

– Syftet är väl i grund och botten att öka syreupptaget för att kunna prestera bättre, säger Axel Jutterström.

Först åker understället på, sedan plast över det och till sist ytterkläder. Efter det är det dags för 50 minuter på stakmaskinen.

– Det är inte jättebehagligt, det klibbar och man blir snabbt varm, men det är värt det, säger Axel Jutterström.

Svetten samlas upp i plaststrumporna

Ungefär två liter vatten svettas Axel ut under ett träningspass och det mesta hamnar i plaststrumporna.

– Det är den ofiltrerade sidan av elitidrottare som kanske inte är så vacker men det är sånt man gör ändå, säger han.

Formkurvan pekar uppåt

Förra säsongen var den bästa i Axels karriär med flera topp 10-placeringar och i Vasaloppet slutade han på nionde plats. När långloppscupen Ski Classics startade för den här säsongen i Bad Gastein i Österrike blev han trea.

– Mitt största mål är att vinna Vasaloppet. Så det är väl det som som jag tränar mot huvudsakligen. Och jag vill också försöka vinna totalen i Ski Classics, säger Axel Jutterström.

Landslaget har inte börjat

Än så länge är det inte så många svenska längdskidåkare som använder träningsmetoden. Längdlandslaget har inte testat än men har planer på att göra det till sommaren, berättar damlagets tränare Stefan Thomson.

– Det har visat sig göra bra resultat hos cyklister. Då sprider det ju sig till andra idrotter. Jag tror vi kommer få se mer av det här inom skidåkningen framöver, säger han.

Enligt Bent Rønnestad, professor i idrottsfysiologi vid Universitetet i Innlandet i Norge, är effekten av värmeträning väldigt lik den man får av höghöjdsträning. I videon nedan hör du mer om det – och om träningsformen är framtiden för skidsporten.

Axel Jutterström tränar med en stakmaskin i sitt vardagsrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt forskningen kan man få väldigt liknande effekt av värmeträning som av höghöjdsträning. Hör svaret på frågan om träningsfrågan är framtiden för skidsporten i videon. Foto: Lukas Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.