Axel Jutterström tränar med en stakmaskin i sitt vardagsrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt forskningen kan man få väldigt liknande effekt av värmeträning som av höghöjdsträning. Hör svaret på frågan om träningsfrågan är framtiden för skidsporten i videon. Foto: Lukas Johansson/SVT

Så säger forskaren om värmeträning: Liknande effekt som höghöjd – men enklare

Publicerad

Att klä sig i varma kläder och få upp kroppen i hög temperatur under träning kan lyfta elitidrottare till ytterligare nivåer. Det menar Bent Rønnestad, professor i idrottsfysiologi på Universitetet i Innlandet i Norge.

Hans forskning visar att så kallad värmeträning har liknande effekter som höghöjdsträning.

– På blodvariabler så ser det ut att vara ganska likt, säger Bent Rønnestad.

De senaste fem åren har Bent Rønnestad och hans kollegor forskat på effekterna av värmeträning. Man har publicerat flera vetenskapliga artiklar på ämnet, och man kan bland annat slå fast att träningsformen ökar hemoglobinmassan. En hög hemoglobinmassa kan öka blodets förmåga att transportera syre ut till vävnaderna.

En som har börjat utöva värmeträning är långloppsåkaren Axel Jutterström i Östersund, som hoppas att det ska ge honom det lilla extra som krävs för att vinna Vasaloppet. Metoden går ut på att plasta in kroppen och klä sig i varma kläder för att öka kroppstemperaturen till 38,5 grader under träningspasset.

Ökar hemoglobinmassan

Enligt Bent Rønnestad visar forskningen att fem lågintensiva värmeträningspass på 50 minuter vardera i veckan, under fem veckors tid, har samma effekt på hemoglobinmassan som tre veckors höghöjdsträning har.

Fördelen med värmeträning är dock att man inte behöver åka bort för att kunna göra det.

– Det är mycket enklare att göra en värmeökning än att dra till hög höjd, säger Bent Rønnestad.

Träningsform för elitidrottare

Trots träningsformens förtjänster betonar Bent Rønnestad att värmeträning främst är till för elitidrottare som redan har mycket god kondition.

– Är du redan på en väldigt hög nivå så kan det här vara kryddan som lyfter dig ännu lite mer. Jag tror inte att en motionär som tränar tre gånger i veckan, bör fokusera tre gånger i veckan på värmeträning, säger han.

I videon ovan får du veta mer om träningsformens effekt – och om de eventuella riskerna med den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.