Lottakåren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fler har blivit medlemmar, speciellt sedan Ukrainakriget bröt ut”- hör Lynn Larsson, utbildningssamordnare Lottakåren i videon. Foto: Eva Danielsson/SVT

Intresset för Lottakåren ökar –utbildningssamordnaren på Frösön: ”Har blivit fler”

Publicerad

Svenska Lottakåren bildades 1924, som ett sätt för kvinnor att stärka Sveriges försvar. Och nu ökar antalet frivilliga.

– Det är allt fler som blivit medlemmar sen Ukrainakriget bröt ut, säger Lynn Larsson, utbildningssamordnare Lottakåren.

Lottakåren som är en försvarsorganisation för kvinnor arbetar med krisberedskap och information, utbildning av stabsassistenter och fältkockar, och mycket annat.

– Det är väldigt viktigt att vi som en frivilligorganisation får fler medlemmar, säger Lynn Larsson, utbildningssamordnare Lottakåren.

I september har de bland annat anordnat en fältkocksutbildning till hemvärnet på Frösön. Även där har ansökningarna ökat markant och intresset för att hjälpa till är stort.

Vill få in fler kvinnor

Vi vill ju helst ha en balans så att det blir 50/50. Men tyvärr så är det ju mindre tjejer än män, så vi jobbar på att vända det, säger Lynn.

Om Svenska Lottakåren

Svenska Lottakåren bildades 1924, för att utveckla kvinnors möjligheter att bidra till ett tryggare samhälle både inom det civila och det militära.

Lottakåren är en frivillig försvarsorganisation som samarbetar med flera myndigheter, bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Jordbruksverket.

Initiativtagaren var officershustrun Tyra Wadner och namnet Lotta kommer från den finska Lotta Svärd-rörelsen.

Lottakårens uppgift är att rekrytera och utbilda frivilliga till totalförsvaret. Bland annat stabsassistenter, underrättelseassistenter och fältkockar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.