Dessa sex dunkar innehållande hembränd sprit påträffade polisen i den misstänkte mannens bostad, för att få med sig den mäsk som fanns på gården var polisen tvungna att anlita en bärgningsbil. Foto: Polisen, bild ur förundersökningen

Misstänkt hembrännare hade 850 liter mäsk

Uppdaterad
Publicerad

En man i länet åtalas misstänkt för brott mot alkohollagen. Vid husrannsakan hos mannen hittades flera dunkar med sprit och en tank med mäsk. Någon hembränningsapparat kunde polisen inte hitta.

Det var veckan före midsommar som polisen slog till mot mannen. Då påträffades 20 liter sprit, dessutom fanns ungefär 850 liter mäsk.

Polisen hade fått tips om att mannen brände sprit och sålde. När de kom till mannens gård hittade de ganska snabbt fem dunkar med misstänkt alkohol i. I bostaden fanns också alkoholmätare och misstänkt hembränd sprit i en skurhink och kanna.

Tank med 850 liter mäsk

I en glänta bakom boningshuset påträffades en stor tank med cirka 850 liter misstänkt mäsk.

Den misstänkte mannen hävdar att han köpt dunkarna med sprit i Norge och att det som fanns i tanken skulle bli en stor sats med vin som han skulle ha för eget bruk.

Den misstänkta alkohol som fanns på gården tog polisen i beslag. För att få med sig tanken med mäsk blev polispatrullen tvungna att beställa dit en bilbärgare.

Hittade ingen hembränningsapparat

Trots att poliserna uppgett att de letat igenom området påträffades ingen hembränningsapparat.

Mannen åtalas för brott mot alkohollagen och för olovlig befattning med alkoholdrycker.

Vid förhör har mannen erkänt innehav av spriten i dunkarna – vad gäller de 850 liter han hade i tanken, menar han att det inte rör sig om något brott då han hade för avsikt att brygga vin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.