Riksdagsledamöterna John E Weinerhall och Viktor Warnick, M, skriver att: ”Det finns således goda skäl att tro att uranbrytning nu och i framtiden skulle kunna vara lönsamt. Inte minst vore det också ur säkerhetssynpunkt positivt om Sverige kunde vara självförsörjande på uran. Dessutom skulle det kunna vara en bra exportmöjlighet till andra länder.”
De menar att uranbrytning kommer att vara en viktig del i att säkra Sveriges framtida energiförsörjning.
Oro i Bergs kommun
I SVT Jämtlands senaste publiceringar har flera personer uttryckt oro för att förbudet mot uranbrytning som gjordes i minerallagen 2018 återigen kan komma att ändras och att det kommunala vetot mot uranbrytning också skulle kunna upphävas. ”Det är ju bara ett riksdagsbeslut som behövs för att ändra det också”, säger Anders Olof Öhlén i Bergs kommun.
Oron grundar sig på att Sveriges nya regering varit tydliga med att kärnkraft ska vara en viktig del i landets energiförsörjning och att kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland tydliggjort att det kan vara en poäng med att utvinna viktiga mineraler i Sverige.
Vill att uranbrytning ska bli möjligt igen
År 2013 enades Östersund, Berg, Krokom och Åres kommuner om att gemensamt säga nej till uranbrytning i området. Bakgrunden var att många kommunföreträdare och medborgare bedömde att uranbrytning skulle innebära stor miljöpåverkan med långtgående konsekvenser för natur, jordbruk och dricksvatten i området.
När regeringen införde förbudet mot uranbrytning 2018 välkomnades det i kommunerna kring Storsjön.
I den nu aktuella riksdagsmotionen föreslås att minerallagen skall ändras tillbaka till vad som gällde före 2018. ”Minerallagen borde därför återgå till sin ursprungliga lydelse avseende uran som gällde innan ändringen 1 augusti 2018 så att uranbrytning åter blir möjligt i Sverige”, skriver John E Weinerhall och Viktor Warnick i förslaget till riksdagen.
Här finns hela motionen att läsa på Sveriges riksdags hemsida: Uranbrytning i Sverige.
Sedan 2018 det här:
Sedan 1 augusti 2018 är det inte längre möjligt att ge tillstånd enligt miljöbalken till gruvdrift för att utvinna uran.
Minerallagen ändrades på så sätt att uran togs bort ur uppräkningen av koncessionsmineral i 1 kap. i minerallagen.
Inga tillstånd beviljas för brytning, provbrytning, bearbetning och fysikalisk eller kemisk anrikning av uran för att använda uranets egenskaper som kärnbränsle.
Beslutet togs i riksdagen.