– De frågor som oroar kommunens invånare är alltid viktiga frågor att arbeta vidare med. Det rör sig framför allt om tillgång till akut sjukvård dygnet runt, om att öka statusen och förbättra arbetsförhållandena för personalen inom skola, vårdyrken och äldreomsorgen så vi kan locka folk till dessa bristyrken samt behålla den personal som redan finns.
Vad vill ni göra för att öka sysselsättningen i kommunen?
– Miljöpartiet vill att arbetstillfällen skapas som inte förslösar ändliga resurser och som inte skadar känslig miljö. Arbetet med att ställa om till hållbar utveckling antas skapa gröna jobb, bland annat inom förnybar energi och att bygga gång- och cykelvägar som knyter samman tätorternas närliggande ytterområden, svarar partiet.
– Vi vill i första hand värna om de företag som redan finns på orten så de kan expandera och anställa personal. Bidra till att skapa ett bra företagsklimat, genom att i samverkan stötta nya och befintliga företag som har idéer eller förslag. Miljöpartiet vill vårda, värna och ge stöd stöd till rennäring och vildmarksturism som är långsiktiga verksamheter, genom att bland annat säga nej till gruvbrytning. Turismen är en viktig del av Strömsunds kommuns näringsliv. För att vårda vildmarksturismen och öppna upp för nya turistsatsningar behöver vi vara rädda om vår vackra natur som lockar. Sommarjobbsgaranti för alla unga mellan 16 och 18 år. Maten till skolan och äldreomsorgen ska köpas från lokala producenter när sådana finns, och i så stor utsträckning som möjligt vara ekologisk. Det ger goda förutsättningar för befintliga och eventuella nya matproducenter.
Vad behövs för att säkra eller öka tryggheten kommunen?
– Även om vi förstår allmänhetens oro så tror vi fortfarande att Strömsunds kommun är en säker och trygg kommun att bo och leva i. Vi hade ändå gärna sett en ökad närvaro av polisen. En ökad närvaro skapar trygghet och ordning oavsett om det förekommer brott eller inte. Man kan också föra en dialog med bostadsföretagen som har bostadsområden i storleksklass som Ringarna och Tingvalla i Strömsund, och komma fram till lösningar där de tar ett socialt ansvar i sina bostadsområden tillsammans med de som bor där, svarar Miljöpartiet.
– Belysningen är en annan trygghetsfaktor. Belysningen ska finnas på de tider på året som kräver det, på de platser där folk rör sig, och på de tider när folk normalt är ute. På helger ska belysningen därför vara på längre så folk hinner hem från sina sena helgaktiviter, medan det på vardagar kan släckas tidigare. Man kan även tänka sig rörelseaktiverad belysning som tänd när och där det behövs. Med lågenergilampor och rörelseaktiverad belysning kan man hålla kostnaden nere, även om det initialt innebär en investering som man sedan får tillbaka. Det finns även flera andra aspekter på trygghet, men som kanske inte är direkt kopplat till frågeställningen i just det här fallet.