Det var en kraftfull storm, Ivar, som drog in under lucianatten i fjol. Den var över på bara några timmar, men konsekvenserna blev stora. Tusentals skogsägare fick stora områden förstörda. En av dom är Ingvar Lindgren från Fåker.
– Vi tror väl att ungefär 3000 kubik har blåst omkull, säger han till SVT Jämtlandsnytt. Men det är svårt att göra en uppskattning.
Nu ska all de stormfällda skogen tas om hand. Den senaste beräkningen från Skogstyrelsen säger att Ivar tog med sig 8 miljoner kubikmeter skog i Jämtland, Västernorrland och Hälsingland. Det motsvarar en hel årsavverkning i Jämtlands län, på bara några timmar.
– Vi har fått ändra om hela vår planering, berättar Roger Ohlsson, skogsentreprenör från Gällö. Nu handlar det bara om liggande skog och det kommer vi nog att jobba med i minst ett år framöver.
Ungefär hälften av den stormfällda skogen är gran, och för att förhindra att den fruktade granbarkborren sprids så ska granen vara ute ur skogen senast den 15 juli.
– Åtta miljoner kubikmeter på ett halvår, jag tror det blir svårt, säger Ola Lassemo, skogschef på Norrskog. Men vi gör så gott vi kan förstås. Sen måste ju virket tas om hand också.
Bara Norrskog har runt 300 personer i jobb just nu, bara med att ta hand om stormvirket hos medlemmarna. För entreprenörerna är det väldigt mycket jobb just nu:
– Jag tror det är många entreprenörer utifrån här just nu, säger Roger Ohlsson. Jag har inga siffror, men vi som finns här räcker ju inte till. Vårt företag kan nog till och med anställa någon fler. Fast det är väldigt svårt att få tag på folk.
Ingvar Lindgren har nu hjälp av Roger Ohlsson att få ut timret ur skogen. Men nu återstår att planera framåt:
– Ja, skogsbruksplanen är ju skrotad, säger Ingvar. Nu är det att börja om på nytt och plantera för hundra år framåt. Men vad vet jag inte.