Janne Lundholm är verksamhetschef för nattvandrarna i Sverige.
– Det är ett ungdomsgäng som attackerat en av våra ledare för nattvandringen i Östersund och i natt blev det ohållbart, säger Janne Lundholm
Polisen bekräftar
Börje Öhman, presstalesman på polisen, bekräftar för SVT att ett ungdomsgäng vid två tillfällen i natt ska ha attackerat en bostad i Östersund.
– Första tillfället var vid 21.30-tiden. Då ringde en man in till polisen och berättade att ett ungdomsgäng kastat snöbollar på hans fönsterrutor. Senare, vid 01.30, ringde samma anmälare och berättade att några maskerade ungdomar var på plats vid hans bostad och sköt fyrverkerier mot fastigheten.
Då åker polisen dit med en patrull och träffar målsägande men ungdomarna är då inte längre kvar på platsen. Polisen ser inte heller en direkt koppling mellan händelsen och att den drabbade tillhör nattvandrarna.
Pressmeddelande på hemsidan
Men stiftelsen som driver nätverket av nattvandrare i Sverige gör absolut en koppling mellan det som nu hänt i Östersund och deras verksamhet.
På nattvandring.nu finns ett kort pressmeddelande:
Janne Lundholm på Nattvandrarna åkte på tisdag eftermiddagen upp till Östersund för att träffa den drabbade nattvandraren och dennes familj. Dessutom ska han träffa polisen och diskutera situationen.
Ovanlig åtgärd
Det som hänt är mycket ovanligt enligt Janne Lundholm.
– Det är andra gången sedan 1998, när jag började med det här, som vi tvingats ta till ett skyddsstopp på grund av hot mot våra frivilligarbetare. Och första gången någonsin som hotet har riktats mot någons hem och familj. Den här gången har det passerat alla gränser. Därför tvingas vi till det här beslutet.
Kan bli långvarigt
Hur långt kan skyddsstoppet bli? När kan nattvandringen i Östersund komma igång igen?
– Nu gör vi en bedömning från timme till timme. Vi vill absolut inte utsätta våra medlemmar för någon fara, säger Janne Lundholm.
Fakta Nattvandrarna
Nattvandring.nu är en politiskt och religiöst obunden stiftelse som arbetar för att utveckla, stödja och främja nattvandring i hela landet.
Vårt mål är att värna om ungdomars bästa på ungdomars egna villkor och därigenom skapa förtroende och dialog som annars inte är möjlig. Just genom att bygga jämnbördiga relationer till ungdomarna så får vi en helt annan insikt och förståelse för deras situation. Detta samspel/utbyte erbjuder goda förutsättningar att minska bruket av alkohol och droger samt gatuvåldet och därigenom möjliggöra ett tryggare samhälle för oss alla.
Verksamheten drivs också så att det, så långt det är möjligt, skall vara helt kostnadsfritt för nattvandrargrupperna, d.v.s. inga medlemsavgifter. Stiftelsen tillhandahåller jackor, försäkring, trycksaker med mera – helt utan kostnad.