En grupp människor åker skidor genom ett snötäckt landskap med barrträd och ett berg synligt i bakgrunden under en klarblå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blir det en flytt till Jämtlands län nu efter toppturen? Se vad deltagarna svarar som var med på Jämtland Callings jobb-och livsstilssafari i Offerdalsfjällen. Foto: Marie Selander, SVT.

Nytt grepp för att locka inflyttare: Topptur i Jämtlandsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Befolkningsökningen har stannat av och dragkampen om arbetskraften kommer att öka.

För att öka inflyttningen till Jämtlands län prövas nu ett nytt grepp: Att ta med potentiella inflyttare på topptur i Offerdalsfjällen.

Idén är att under två dagar kombinera jobbmatchning och flyttinformation med friluftsliv, att visa vad länet har att erbjuda. Det kallas för jobb-och livsstilssafari och i år var det främsta lockbetet en topptur till Oldklumpen i Krokoms kommun.

– Det är kul. Det blir ett mer avslappnat sätt att gå igenom hela den här inflyttnings-och locka hit-processen, säger Rasmus Svensson från Umeå.

Befolkningsutvecklingen i Jämtlands län

Många överväger flytt

”Safarin” anordnas inom ramen för inflyttningsprojektet Jämtland Calling, vilket drivs av företagshotellet/coworking hubben Gomorron Östersund.

Årets 23 deltagare kom från olika delar av landet och har olika yrken – men samtliga överväger en flytt till länet.

En av dem som tycks ha fått napp om ett nytt jobb redan under toppturen var barnpsykiatern Sofia Lenningen från Nyköping. Hon mötte läkaren och arbetsgivarrepresentanten Lisa Vesterberg, ute i spåren.

– Det känns väldigt bra. Det var roligt att träffa en annan läkare och få höra hur det funkar här, säger Sofia Lenningen.

Projektet finansieras av kommunerna Östersund och Krokom, liksom Region Jämtland Härjedalen och ett antal privata företag. Även företrädare för finansiärerna deltog i toppturen.

Kan du tänka dig att flytta hit?

– Absolut, svarar Mikaela Nilsson från Stockholm.

Bakgrunden till alla inflyttningsprojekt i länet är analyserna över de kommande årens befolkningsutveckling. Befolkningsökningen har bromsats i såväl länets kommuner som andra. Därmed kommer konkurrensen om arbetskraften att öka.

Men det finns de som flyttar utan hjälp av inflyttningsprojekt – med yrken som är eftertraktade, som läkaren Vincent Kjellander och hans vänner.

Mer om det i videon nedan:

En grupp människor klädda i vinterkläder sitter och fika i en snöig miljö med skidor uppställda i bakgrunden. De är omgivna av snötäckta träd, vilket antyder att de befinner sig på eller nära en skidort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkaren Vincent Kjellander från Kivik och en grupp vänner flyttade till Jämtlands län utan draghjälp av något inflyttningsprojekt. Hör vad som fick honom att flytta. Foto: Marie Selander, SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Befolkningsutvecklingen i Jämtlands län

Mer i ämnet