Delad bild, ena sidan fjäll med skog, den andra på en man i glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårbudgetens extra tillskott på 40 miljoner för att skydda värdefull skog är alldeles för lite enligt Claes Svedlindh, chef vid Naturvårdsverket. Foto: Marie Selander/SVT

40 miljoner till skydd av skog – så långt räcker pengarna

Uppdaterad
Publicerad

I vårändringsbudgeten gav regeringen 40 miljoner kronor extra till anslaget för skydd av värdefull natur, alltså för att inrätta naturreservat för skyddsvärd skog. Naturvårdsverket har begärt 4 miljarder för de närmaste åren.

– Det är bekymmersamt då det finns ett stort intresse från många skogsägare att frivilligt skydda skog. Det här kan innebära att en del tappar intresset och väljer att avverka istället, säger Claes Svedlindh på Naturvårdsverket.

Tillskottet på 40 miljoner är visserligen välkommet men långt ifrån tillräckligt, enligt Claes Svedlindh som är chef för naturavdelningen vid Naturvårdsverket.

Detta eftersom det finns ett stort intresse från skogsägarhåll att mot ersättning avsätta skog till naturreservat – bara i Jämtlands län har ett 50-tal markägare anmält intresse hos länsstyrelsen.

Minskning med 500 miljoner

I skogspropositionen, som klubbades igenom ifjol, slogs också fast att – förutom frivillighet i grunden vid skydd av skog – så skulle pengar avsättas så att markägare kan ersättas snabbare vid skydd av skog än hittills.

Trots det har medlen minskat istället för att öka. Anslagen för att skydda värdefull natur till Naturvårdsverket uppgår i år till 1,1 miljard – att jämföras med 1,6 miljarder 2022.

Åtaganden om biologisk mångfald

Skyddsvärd skog behöver sparas för att Sverige ska nå miljömålet Levande skogar.

– Men det handlar också om internationella åtaganden om biologisk mångfald som vi ska uppnå, säger Claes Svedlindh.

Från regeringspartierna framhålls att statens medel måste prioriteras till det mest angelägna – exempelvis försvar, vård och skola. Vad är din kommentar till det?

– Ja vi är i ett läge där vi är många olika delar inom staten som behöver ha mer resurser, men anslaget minskade ju också mellan 2022 och 2023 med 500 miljoner, säger Claes Svedlindh.

Fördelningen av de 40 miljonerna i vårändringsbudgeten, som kom i den gångna veckan, är ännu inte beslutad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.