Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har precis börjat riva den boendelänga som vi har planerat att riva den här säsongen” säger Maria Persson på STF om rivningarna på Blåhammarens fjällstation – se rivningen och hör besökarna i videon. Foto: Eva Danielsson/SVT

Nu rivs delar av Blåhammarens fjällstation – ska minska antalet turister i området

Uppdaterad
Publicerad

Nu har nedmonteringen börjat på Svenska turistföreningens högst belägna fjällstation, Blåhammaren i Jämtlandsfjällen. Det efter beslutet att halvera antalet sängplatser.

Grävskopan är på plats och rivningen full gång av boendelängan, en tillbyggnad till huvudhuset.

– Vi har kvar 30 bäddar i annexet. Den byggnaden är i bättre skick än boendelängan som sitter ihop med huvudbyggnaden. Så hade vi haft kvar den hade vi ändå behövt riva och bygga om, säger Maria Persson, fjällchef på STF.

Striden om fjällen

Ny överenskommelse

I höstas skrev STF och samebyarna i området ett nytt arrendeavtal. För att minska störningarna på rennäringen så minskas antalet sängplatser på fjällstationerna och därmed få ner antalet besökare.

Överenskommelse har förhandlats fram för de av STF:s fjällstugor och stationer som finns på statligt renbetesfjäll i Jämtlands län.

– Det är lite tråkigt, men jag förstår ju syftet med det och jag tycker väl någonstans att det är väldigt fint att man har nått en uppgörelse med samebyarna, säger Sofia Gunnarsson från Umeå som skidat upp.

Hör fler besökare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet