Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SGU gör provborrningar i Tjärnviksdalen. ”Det är för att få riktiga svar på vad som är där nere” säger statsgeolog Gustaf Peterson Becher från SGU. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Nu undersöks marken i Tjärnviksdalen – SGU genomför provborrningar

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges geologiska undersökning (SGU) genomför just nu provborrningar i Tjärnviksdalen i Ragunda kommun. Förhoppningen är att det ska ge bättre förståelse av hur markförhållandena i dalgången faktiskt ser ut – viktig kunskap för att bedöma risken att den läggs under vatten.

Det har under lång tid funnits farhågor att Indalsälven skulle kunna söka sig en ny väg genom Tjärnviksdalen, där älven faktiskt en gång i tiden hade sin sträckning. Dalgången är fylld med olika avlagringar från istiden, som bedöms vara känsliga för erosion.

Efter att Ragunda kommun beviljats pengar från MSB (Myndigheten för samhällsydd och beredskap) genomförs nu för första gången provborrningar i dalgången.

Borrar grundare av säkerhetsskäl

Totalt borras cirka 15 hål på väl valda platser i dalgången för att skapa en bild av hur de olika lagren ser ut.

– Av säkerhetsskäl borrar vi inte ända ner till berggrunden nu, men det ger oss ändå svar på vad som faktiskt är där nere – hur de olika jordlagren hänger ihop. Till hösten kommer vi förmodligen borra djupare, men då handlar det om ett eller kanske två hål, säger statsgeolog Gustaf Peterson Becher från SGU.

”Upp till andra att bedöma riskerna”

SGU placerar även ut grundvattenrör för att bättre förstå hur grundvattennivån hänger ihop med de tjärnar som finns i dalgången, samt hur avrinningsområdena ser ut. Dessutom kommer de borrningar som görs nu kompletteras med geofysik, som ger en sorts radarbild under marken, för att bättre kunna välja ut var man sedan borrar de djupare hålen i höst.  

Kan dessa undersökningar ge svaret på hur stora riskerna är i Tjärnviksdalen?

– Riskerna är alltid svåra att svara på, men målet är absolut att ge svaret på hur förutsättningarna ser ut – i vart fall ge så mycket information att det går att ta det vidare till nästa steg. Riskerna är sedan upp till andra att bedöma, säger Gustaf Peterson Becher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.