• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sjöräddarna Pär-Magnus Kikajon, Lars Stambej och John Njord sitter på en båt som står vid en kaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjöräddaren berättar om senaste övningen på Storsjön och vad det nya stationshuset betyder för verksamheten. På bilden: Pär-Magnus Kikajon, Lars Stambej och John Njord. Foto: Alma A Feldtman/SVT

Nya resurser för sjöräddningen gör Storsjön tryggare

Publicerad

För knappt två månader sedan invigdes Sjöräddningssällskapets stationshus i Östersund. Under invigningen namngavs också deras senaste båttillskott. Både nytt hus och båtar ska underlätta sjöräddningen.

– Allt vi behöver för vår verksamhet kan vi ha på ett ställe nu, säger Pär-Magnus Kikajon, skeppare på Sjöräddningssällskapet.

Sjöräddningen har övningar varje vecka. När SVT besökte dem bogserade de in en nödställd båt tillbaka till hamnen. Under övningen användes en av de nyare båtarna, RS Inger Öberg, som namngavs under invigningen av stationshuset.

– Det är vår huvudbåt, den tål mycket grov sjö och vi har förmågan att lägga personer på däck och transportera dem om det behövs, säger Pär-Magnus Kikajon.

Utöver den räddningsbåten har Sjöräddningen även en svävare till sitt förfogande sedan ett år tillbaka.

”Kan hjälpa folk när de behöver”

– Svävaren går på is, gräs och sjö. Den lyfts upp ovanför vattenytan. Att köra den är som att hantera en klick smör i en het stekpanna. Det är en balansakt.

Skulle du säga att de här resurserna gör Storsjön säkrare?

– Jag skulle vilja hävda att i alla fall kan vi hjälpa folk när de behöver, säger Pär-Magnus Kikajon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.