Anette Sellén, kock på Orrvikens skola håller upp hemmaplockade plommon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man får inte kasta frukt”, säger Anette Sellén, kock på Orrvikens skola, som tagit med massvis med frukt till skolan för att bjuda barnen på. Foto: Lukas Johansson/SVT

Östersunds kommun efterlyser överbliven frukt – vill ta till vara på det lokala

Publicerad

Östersunds kommun har gått ut med en efterlysning till dig som har frukt och bär till övers på gården. Nu hoppas de att skolor och äldreboenden ska få in lokala godsaker från allmänheten som de kan bjuda på.

Linnea Davinder, måltidsutvecklare berättar att en privatperson hörde av sig och ville skänka frukt. Det gjorde att kommunen gick ut bredare för att kunna ta tillvara på mer lokal frukt som annars skulle gå till spillo. Enligt henne har responsen hittills bara varit positiv från både elever och personalen i skolköken.

Det är inte risk att det blir extra jobb för kökspersonalen då?

– Det kan ju innebära lite extra jobb men vi har många ambitiösa kockar som gärna lagar mat från grunden så jag tror det bara är positivt, säger Linnea Davinder.

Om du som privatperson vill skänka frukt kan du höra av dig direkt till något av kommunens kök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.