Petra Olsson är sektorchef i Östersunds kommun. Hon berättar hur kommunen önskar att HVB-verksamheter var.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Olsson är sektorchef i Östersunds kommun, den kommun i länet som ansvarar för flest placeringar. Och hon känner igen Simons bild av hur det kan vara på HVB-hem. Foto: Sara Leijman, SVT

Östersunds kommun: Vi önskar fler HVB-hem med färre antal platser

Publicerad

Att enskilda ungdomar far illa under sin tid på HVB-hem är tyvärr inget nytt.

– Vi känner igen oss i den bild som Simon ger, säger Petra Olsson som är sektorchef vid Östersunds kommun.

Simon, som vi valt att kalla honom, har varit placerad på antingen familjehem eller HVB-hem i princip hela sitt liv. Hans erfarenhet är att det ofta är problem på HVB-hem då många olika typer av ungdomar tvingas bo ihop.

Kommuner har ansvar för barn och unga som placeras. Men då de inte kommenterar enskilda fall vände vi oss till Östersunds kommun, som har ansvar för flest placeringar i länet, för att höra om de känner igen sig i Simons bild.

– Det har visat sig finnas brister i den vård som ges. Det har ju både tillsyn från IVO och andra myndigheter visat, säger sektorchef Petra Olsson.

Återkommande kritik mot HVB-verksamheter

I flera år har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, återkommande riktat kritik mot HVB-verksamheter runt om i landet. Man har bland annat pekat på missförhållanden, olagliga tvångsåtgärder, hot och kränkningar.

Nu pågår även en statlig utredning om just HVB-hem. Och det välkomnas av Petra Olsson.

I videon ovan kan du höra vad hon anser behövs.

fakta HVB

År 2023 var 5 800 barn och unga i Sverige placerade på HVB (hem för vård eller boende). Av dom var 57 procent pojkar och 43 procent flickor.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har under flera år riktat återkommande kritik mot HVB-verksamheter på grund av missförhållanden som påverkat barns och ungas trygghet och säkerhet.

IVO har också kritiserat HVB-verksamheter för användande av tvångs- och begränsningsåtgärder som saknat stöd i lag.

Vid enkätundersökningar som IVO genomfört bland unga på HVB har nära hälften svarat att de en eller flera gånger varit med om att personal eller andra ungdomar varit hotfulla eller kränkande mot dem själva eller mot andra ungdomar.

Regeringen har tillsatt en utredare som har i uppdrag att utreda en ökad differentiering av vården vid HVB samt införandet av vissa särskilda befogenheter vid HVB för barn och unga.

Syftet är att säkerställa en trygg och säker vårdmiljö och därigenom stärka HVB som en del av vårdkedjan.

Uppdraget ska redovisas senast maj 2025.

Källa: Riksdagen.se, Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.