Till vänster en bild på en fisk som kan vara den ovanliga strupsnittsöringen. Till höger en bild på en man som jobbar på Länsstyrelsen. Han har långt mörkt hår och svart T-shirt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen vill veta om fler misstänker att de fångat strupsnittsöring i Indalsälven. Se mer om den ovanliga fångsten i klippet. Foto: Privat/Fredrik Lundmark SVT

Ovanlig fångst i Indalsälven – kan vara strupsnittsöring

Publicerad

I förra veckan fångades vad som misstänks kunna vara en strupsnittsöring i Indalsälven i trakterna av Duved. Arten påminner om en vanlig öring, men finns inte naturligt i Sverige.

Strupsnittsöringens naturliga områden är på Stillahavssidan av Nordamerika, där den kan växa till omkring 10 kilo eller mer. Utseendet kan variera ganska kraftigt, men gemensamt är den röda eller gula randen mellan underkäkshalvorna.

Planterades i Jämtland på 60-talet

Strupsnittsöring har planterats ut på ett par platser i landet. I Stora Åtjärn i västra Jämtland gjordes en privat utsättning på 60-talet, och det är också den enda plats i landet där man vet att den lyckats etablera sig. Från tjärnen går en liten bäck som mynnar ut i Indalsälven.

– Vi tror ju att det är från tjärnen den vandrat ut, men om det bara är ett enstaka exemplar eller om det är fler vet vi inte. Skulle många vandra ut så kommer det ge någon sorts påverkan, det kan man vara säker på. Säger Anders Rydeborg, biolog på länsstyrelsen.

Hjälp med observationer

Det sägs att det fångats strupsnittöring i Indalsälven tidigare, men nu vill länsstyrelsen ha hjälp med fler observationer för att bättre förstå omfattningen. Skulle det visa sig att större mängder vandrar ut kan det bli aktuellt att vidta åtgärder.

– Vi vet ganska lite om den här stammen. I sin naturliga miljö kan den ju växa sig väldigt stor, men i den här tjärnen verkar den bli omkring halvkilot. Man skulle kunna bygga spridningshinder i bäcken eller reduktionsfiska den, det gör vi med andra arter på sina håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.