Polisområdeschef Peter Moberg Foto: SVT

Polisen saknar svar kring överfallen

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu ett år sedan Östersundspolisen gick ut och uppmanade kvinnor till försiktighet efter ett antal anmälningar om överfall hade kommit in på kort tid.

Under en månads tid, från den 13 februari till den 13 mars 2016, kom sammanlagt 14 anmälningar in till polisen från kvinnor som på olika sätt antastats eller överfallits på öppen gata i Östersund. Nio ofredanden, två misshandlar, två olaga hot och ett våldtäktsförsök.

Alla fall, utom ett, lades ner i brist på bevis.

Ett år efter polisens varning

– Vår underrättelsegrupp har tittat på varför det vi inte kunde hitta fler misstänkta, säger Peter Moberg, polisområdeschef för Östersund. Men vi har inget svar till varför det inte gick att hitta mer uppgifter. Det kan ju vara att det var korta sekvenser och att en tydlig vittnesbild saknas.

Men trots att ingen misstänkt hittats i de flesta fallen så slutade plötsligt anmälningarna om ofredanden och överfall komma in till polisen, åtminstone i någon större omfattning.

– Det är väldigt svårt att säga vad anledningen är, det har jag inget svar på vad det kan bero på, säger Peter Moberg.

Men var det ändå rätt att gå ut med en varning till kvinnor i Östersund?

– Det är alltid svårt att utvärdera i efterhand, men jag tycker nog att det var rätt.

Hur är det i dag då, om jag är kvinna i Östersund, är det då tryggt att röra sig i stan på kvällarna?

– Ja, det kan man säga. Östersund och Jämtland är en väldigt trygg plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ett år efter polisens varning

Mer i ämnet