Delad bild: Till vänster syns en tät skog med höga träd och solbelysta gläntor. Till höger Mikael Sillerström i vit skjorta och svart kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Sillerström är skogsmäklare och presenterar här statistik för hur årets skogsförsäljningar har gått och hur han ser på framtiden. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Priset på skogsmark gick ner i Jämtland under 2024 – men vände uppåt under hösten

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags presenterades prisutvecklingen på skogsmark under 2024, både för landet som helhet och lokalt i Jämtlands län. Länet hade en ganska stor prisnedgång första halvåret men det hämtade sig under hösten.

– Priset på skogsmark har gått upp under flera år men 2024 blev det på helåret en nedgång med 11 procent, berättar Mikael Sillerström på revisionsbyrån Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult) när de presenterade sin statistik som innehåller inte bara deras utan alla skogsförsäljningar under året.

Ökat 40 procent på tio år

– Man kan ju tycka att det är jobbigt att det gick ner under förra året men tittar man på 5-10 år så är det en ”no brainer”. På tio år har vi haft en uppgång på 40 procent prismässigt.

Det finns flera anledningar till att skogsmark blev billigare under 2024, enligt Mikael Sillerström.

– Den allmänna konjunkturen med höga räntor spelar så klart in.

Avverkningsförbud påverkar pris

Det har också rapporterats mycket om skogsägare som inte tillåts att avverka sin skog på grund av fridlysta fåglar, växter och insekter som har upptäckts i området. Något som skulle kunna påverka intresset för att förvärva skog.

– Utan att vi har någon studie som bekräftar det kan man ju ändå anta att det har en viss betydelse. Men redan brukade fastigheter är ju ofta ett säkrare köp än gammal skog, av just den anledningen, säger Mikael Sillerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.