En person sitter framför en bärbar dator och tittar på bilder av gevär. I bakgrunden syns en vägg med upphängda gevär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Daniel Karlsson som jobbar på jaktbutik om vapentypen AR, varför vissa jägare inte vill ha det i sina skogar, och hur intresset för den typen av gevär har varit i Jämtlands län. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Regeringen vill begränsa vissa typer av vapen – försäljaren: ”Kan vara bra”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen meddelade regeringen att de kommer att gå vidare med förslag om att bland annat begränsa tillgången till vissa halvautomatiska vapen.

– Personligen tycker jag väl att det kan vara bra, säger Daniel Karlsson som jobbar i en jaktbutik i Östersund.

Än så länge är det inte bekräftat vilken typ av vapen skytten använde vid masskjutningen i Örebro. Polisen har endast bekräftat att de hittade flera gevär som är licenspliktiga.

Enligt uppgifter till SVT så ska den misstänkte mördaren Rickard Andersson haft tillgång till ett Browning BAR long track, ett halvautomatiskt kulgevär.

Vill begränsa vapentypen AR

Skolattacken aktualiserar flera frågor om vapenlagstiftningen. Under fredagen meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att de nu går vidare med förslag som finns i ett betänkande som vapenutredningen lämnade över i maj 2024.

Det handlar bland annat om att begränsa tillgången till vissa halvautomatiska vapen såsom AR-15.

– Vi går inte vidare med detta mot någon hittills känd kunskap om att ett sådant vapen ska ha använts i det här aktuella fallet, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

Han fortsatte:

– Men givet att vi haft en masskjutning i Sverige och att vi ser att den typen av vapen använts i andra länder så är detta en preventiv åtgärd.

AR är tillåtna för jakt

Halvautomatiska kulvapen har länge varit tillåtna för jakt men i augusti 2023 beslutade Naturvårdsverket att även tillåta vissa halvautomatiska kulvapen av typen AR. De har samma funktion men designen påminner om militära vapen. Nu vill regeringen att just sådana vapen, såsom AR-15, ska begränsas.

”AR-15 är ett exempel på ett vapen som är kompatibelt med stora militära vapenmagasin och kan orsaka mycket skada på kort tid”, står det i ett pressmeddelande från regeringen.

Det står också att ”syftet är att återställa läget till det som gällde innan Naturvårdsverket ändrade sina föreskrifter.”

Sjukvården ska anmäla olämpliga personer

Regeringen vill även att hälso- och sjukvården får ett tydligare uppdrag att anmäla personer som inte är lämpliga för vapeninnehav.

Samarbetspartierna är överens om att Polismyndigheten och Socialstyrelsen ska få i uppdrag att stärka och utveckla arbetet med anmälan av personer som av medicinska skäl är olämpliga att inneha skjutvapen.

vapenutredningen

Från och med augusti 2023 är det tillåtet att använda halvautomatiska kulvapen av typen AR vid jakt i Sverige.

Dessa vapen, som AR10 och AR15, har en design som påminner om militära vapen, men deras funktion och regler för magasinskapacitet är desamma som för andra halvautomatiska kulvapen som länge har varit tillåtna för jakt.

Tidigare var kravet att halvautomatiska kulgevär skulle vara av ”civil typ” och till ”konstruktion och utseende avse att efterlikna konventionella, manuellt omladdade kulgevär för jakt” för att få användas vid jakt.

Dessa krav valde alltså Naturvårdsverket att ta bort då det är svårt att reda ut vad som menas med civil typ och vad ett visst vapen ursprungligen konstruerats för.

I maj 2024 överlämnade 2022 års vapenutredning sitt betänkande ”En ändamålsenlig vapenlagstiftning” till regeringen.

Där föreslås att innehav av vissa halvautomatiska vapen, såsom AR-15, ska begränsas på liknande sätt som det var innan Naturvårdsverket 2023 ändrade sina föreskrifter.

Betänkandet bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.