Personalbristen är tydlig i Region Jämtland Härjedalen, numera är det även svårt att få tag i hyrpersonal. Därför ska regionen nu anlita bemanningsföretag med personalgaranti. Foto: SVT

Regionen tecknar avtal med bemanningsbolag som kan garantera personal

Publicerad

Det råder inte bara brist på fast personal utan Region Jämtland Härjedalen har även svårt att hitta hyrpersonal. Nu planerar regionen att teckna avtal med bemanningsbolag som faktiskt kan garantera personal. Men det blir betydligt dyrare.

Ett sätt för regionen är att lösa den akuta personalbristen är att använda bemanningsbolag, alltså ta in hyrpersonal. Och för det finns pengar. Regionerna har fått statliga medel som ska bidra att minska den så kallade vårdskulden.

Ortopedavdelningen har exempelvis fått 24 miljoner kronor för att kunna ta in hyrpersonal och på så sätt beta av köerna. Men hittills har det inte hjälpt.

– Det är en stor efterfrågan över hela landet och vi har svårt att locka hit dem, säger Kristian Stjerna som är verksamhetschef inom ortopedin.

Vad beror det på?

– Den information vi får är att det är svårt att hitta boende till personal här i Östersund och att resorna hit är dyra. Så det blir helt enkelt mindre ekonomiskt gynnsamt att komma hit och jobba.

Blir betydligt dyrare

Trots att regionen redan har avtal med flera bemanningsföretag så får de alltså inte tag på hyrpersonal. Därför har regionen idag beslutat att göra en så kallad kompletterande direktupphandling med bemanningsbolag som faktiskt kan garantera personal.

Samtidigt är avtal med personalgaranti dyrare. I dag kostar en hyrsjuksköterska via befintliga avtal cirka 600 kronor i timmen. I det avtal där personal garanteras brukar timpriset ligga mellan 900 och 1000 kronor. En prisökning på cirka 50 procent.

– Det är en nödvändig lösning. Just nu har vi inte den personal som behövs för att erbjuda vård och då måste vi agera för att säkerställa vården, säger Kristian Stjerna.

Vill på sikt slippa hyrpersonal

Han poängterar att detta är en kortsiktig lösning som nu införs. Målsättningen på sikt är istället att få fler fast personal.

– Vi jobbar ju på alla nivåer för att få fram olika förslag och satsningar på befintlig personal för att bli en mycket mer attraktiv arbetsgivare och på sikt komma ifrån beroendet av hyrpersonal

Kommer ni att lyckas med det då?

– Det måste vi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.