Ett sätt för regionen är att lösa den akuta personalbristen är att använda bemanningsbolag, alltså ta in hyrpersonal. Och för det finns pengar. Regionerna har fått statliga medel som ska bidra att minska den så kallade vårdskulden.
Ortopedavdelningen har exempelvis fått 24 miljoner kronor för att kunna ta in hyrpersonal och på så sätt beta av köerna. Men hittills har det inte hjälpt.
– Det är en stor efterfrågan över hela landet och vi har svårt att locka hit dem, säger Kristian Stjerna som är verksamhetschef inom ortopedin.
Vad beror det på?
– Den information vi får är att det är svårt att hitta boende till personal här i Östersund och att resorna hit är dyra. Så det blir helt enkelt mindre ekonomiskt gynnsamt att komma hit och jobba.
Blir betydligt dyrare
Trots att regionen redan har avtal med flera bemanningsföretag så får de alltså inte tag på hyrpersonal. Därför har regionen idag beslutat att göra en så kallad kompletterande direktupphandling med bemanningsbolag som faktiskt kan garantera personal.
Samtidigt är avtal med personalgaranti dyrare. I dag kostar en hyrsjuksköterska via befintliga avtal cirka 600 kronor i timmen. I det avtal där personal garanteras brukar timpriset ligga mellan 900 och 1000 kronor. En prisökning på cirka 50 procent.
– Det är en nödvändig lösning. Just nu har vi inte den personal som behövs för att erbjuda vård och då måste vi agera för att säkerställa vården, säger Kristian Stjerna.
Vill på sikt slippa hyrpersonal
Han poängterar att detta är en kortsiktig lösning som nu införs. Målsättningen på sikt är istället att få fler fast personal.
– Vi jobbar ju på alla nivåer för att få fram olika förslag och satsningar på befintlig personal för att bli en mycket mer attraktiv arbetsgivare och på sikt komma ifrån beroendet av hyrpersonal
Kommer ni att lyckas med det då?
– Det måste vi.