Halterna av tarmbakterien Ecoli var i höstas rekordhöga i fjällälven Enan, ett par mil från Storlien. Foto: SVT

Rekordhöga halter av Ecoli i Enan i västra Jämtlandsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Halterna av tarmbakterien Ecoli var rekordhöga i Enan i västra Jämtlandsfjällen i höstas. Men den planerade spårningen av utsläppskällan som var planerad blev aldrig av. Utsläppen av avföring i fjällälven fortsätter därmed att vara en gåta.

Det är vid provtagningarna på hösten som halterna av tarmbakterien Ecoli varit höga i Enan, ett fjällvattendrag ett par mil från Storlien, en älv där det normalt sett inte borde finnas Ecoli överhuvudtaget eller endast väldigt låga halter. Ecoli är ett tecken på färsk avföring i vattnet.

Vad utsläppen beror på har aldrig utretts. Halterna har varierat.

SVT granskar fjällvattnet

Högsta Ecolihalterna hittills

Men resultaten från provtagningarna i höstas – när det togs fler prover än vanligt – visar på rekordhöga halter.

– De var allt time-high, högre än de någonsin varit tidigare, säger professor Anders Jonsson vid Mittuniversitetet.

I augusti uppmättes 500 stycken enheter Ecoli på 100 milliliter vatten. Den högsta noteringen sedan mätningarna startade i början på 90-talet. Tidigare var hösten 2014 toppåret med 300 enheter på 100 milliliter vatten.

Vatten räknas som otjänligt som dricksvatten vid 10 enheter.

Vad höstens extremt höga Ecolihalter kan bero på är svårt att säga, enligt Anders Jonsson. Det är ju för att utreda utsläppskällorna som det nya forskningsprojektet om Ecoli i vattnet nu drar igång.

Källspårning ställdes in

En omfattande provtagning planerades av länsstyrelsen i höstas i samarbete med Åre kommun för att en gång för alla avslöja varifrån utsläppen av avföring i fjällälven kom ifrån.

Vattenprover skulle tas längs Enan, där prover aldrig tagits tidigare. Men provtagningen ställdes in på grund av dåligt flygväder och i slutänden blev den aldrig av. Meningen är nu att genomföra provtagningen hösten 2020 istället.

Men i dagsläget är utsläppskällan okänd, det är alltså oklart om det rör sig om bajs från människa eller djur.

”Källan högre upp i älvsystemet”

Det var efter att SVT Jämtland uppmärksammat de höga halterna 2017 som länsstyerlsen kom överens med bland annat Åre kommun för att spåra utsläppskällan.

Det ledde till utökad provtagning året därpå, 2018. Vattenprover togs både uppströms och nedströms bron i Enkroken samt vid Rundhögen.

Resultaten tyder på att ”utsläppskällan finnas högre upp i älvsystenet” än området vid Enkroken. Den bedömningen gör professor i miljövetenskap Anders Jonsson.

STF: Utsläppen kommer inte från oss

Då det fanns misstankar om att utsläppen kunde ha en koppling till STF:s fjällstationer Sylarna och Blåhammaren gjorde STF en egen provtagning för att undersöka saken. Enligt STF visade proverna att utsläppen inte kommer från deras anläggningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar fjällvattnet

Mer i ämnet